Wednesday, May 19, 2010

OLDTOWN WHITE COFFEE

Aku pernah drive dari Rawang ke Jalan Yap Kwan Seng semata-mata nak minum secawan kopi dan makan sepotong roti kat Oldtown White Coffee ni.


Apa dia orang letak candu ke ape?
Hehhhhh........

Tuesday, May 18, 2010

TEKNIK MENDIDIK ANAK PEREMPUAN

Nak membesarkan anak-anak sekarang ni sememangnya tugas yang mencabar.Ditambah dengan kemodenan teknologi yang sukar dibendung; menjadikan tugas mendidik anak-anak suatu bebanan yang kadang-kalanya sukar ditangani oleh sesetengah ibu bapa.Tak ada bezanya antara anak lelaki mahupun anak perempuan dari segi kesukaran membesarkannya; tapi bagi aku, anak perempuan lagi sukar dijaga, pasal maruah dia lagi tinggi.

Anak lelaki kalau hilang teruna tak nampak sangat kesannya; tak ada orang nak check sangat pun; tapi anak perempuan kalau hilang dara memang 'besar' kesannya; 'besar' impaknya; malah 'besar' semuanya.Tu pasal aku kata anak perempuan ni maruah dia lagi tinggi dan perlukan perhatian yang lebih khusus berbanding anak lelaki.

Peningkatan golongan bohsia dan bohjan; khunsa mahupun pondan; mat dan minah rempit di jalanan;gay ataupun lesbian yang berpakaian jantan; sepatutnya memberikan kita banyak peringatan; betapa anak-anak tidak boleh diabaikan dan perlu diberi perhatian; demi kesejahteraan mereka di masa hadapan.Bagi aku tidak ada pendekatan yang paling sesuai sekali di dalam mendidik anak-anak melainkan dengan kembali kelandasan keimanan; yakni dengan berteraskan sunnah dan juga Al-Quran.

Jadi; salah ke kalau masa umur anak aku 6 bulan, aku kasi dia pakai tudung?

P/s: Genap umur dia setahun aku ingat nak hantar dia pergi belajar Iqra' pulaklah.Amacam?

Hehhhhh.........

Monday, May 17, 2010