Tuesday, December 28, 2010

BENAR


Sebenarnya aku pun tidak pasti siapakah orang yang berkebenaran itu dan sebenar manakah kebenarannya di dalam membenarkan orang memasuki premis TNB ini.

Kebenarannya juga, aku agak kurang pasti sama ada beliau benar-benar perlu wajib menghadirkan diri sekaligus menemankan sesiapa sahaja yang ingin masuk ke premis tersebut.

Namun apa yang aku benar-benar pasti adalah, orang yang bertanggungjawab menentukan penggunaan bahasa di papan tanda milik kerajaan ini sebenarnya benar-benar tidak layak dibenarkan untuk memberikan kebenaran ataupun kelulusan kepada penggunaan papan tanda tersebut.

Dan sebenarnya aku benar-benar kecewa dengan orang yang berkebenaran itu.

Hehhhhh........

Monday, December 20, 2010

O.K.U

Dua minggu lepas adik aku sefamily datang bercuti kat sini.Wife adik aku, merangkap adik ipar aku kata dah lama dia mengidam nak jalan-jalan kat Melaka dan naik Menara Taming Sari.So, dia orang ajak aku ikut sekali.Aku sebenarnya malas nak pergi pasal aku dah tak ada cuti.Tapi bila mengenangkan yang dia orang jarang-jarang sekali datang sini, akhirnya terpaksa jugak aku turuti.

Kalau dah bawak adik aku sefamily ke Melaka, untuk jalan-jalan pulak lagi, korang ingat wife aku nak ke duduk bodoh kat rumah; sementelah dia tengah cuti sekolah?Dah tentulah aku terpaksa jugak angkut family aku sama ke Melaka.Pendek cerita, kita orang pergi dua kereta.

Perjalanan ke Melaka selama kira-kira dua jam, ditemani desiran ekon kereta yang dingin membuatkan aku rasa nak terkucil sejak dari Seremban lagi, tapi ku tahan Jebat.Malah sepanjang perjalanan itu aku kental mempraktikkan hikmat kemutan sebagaimana yang disarankan oleh Dr. Ismail Thamby, bagi mengawal kekucilan ku itu. Namun penahanan kekucilan ku itu akhirnya menjadi semakin kritikal setibanya kami di Dataran Pahlawan, Melaka.

Dah siap parking semua, kita orang cepat-cepat cari public toilet kat area Dataran Pahlawan tu.Lepas handover Qistina kat wife aku, aku cepat-cepat menapak ke toilet lelaki.Elok saja aku melangkah masuk dalam toilet tu, manusia punyalah ramai tak ingat.Semua toilet full dowh!Kalau ada yang kosong pun cuma toilet untuk orang kurang upaya je.

Kalau di dalam situasi biasa, sebagai seorang warganegara yang prihatin aku memang tak akan guna toilet O.K.U tu.Namun apabila ianya melibatkan situasi kritikal seperti antara hidup dan mati, ataupun antara batu karang dan pecah pundi, maka aku pun masuk ke toilet tu tanpa toleh kanan dan kiri.Sementelah di sekitaran toilet tu tak ada seorang O.K.U pun yang aku temui.

Sebaik sahaja selesai men’settle’kan kekucilan ku itu, aku pun melangkah keluar dengan wajah lega.Belum sempat aku melangkah jauh, seorang brader dalam lingkungan umur 40-an yang tengah tunggu turn kat toilet sebelah, tegur aku, “Tu toilet untuk O.K.U kan?”,soalnya dengan nada dan air muka yang agak sinis, bila dia nampak aku tak macam O.K.U.

“Betul bang”,aku jawab sopan sambil tersenyum.Takpe, tempat orang, kasi can.

Pantas, dia pandang aku dari atas ke bawah, dari bawah ke atas, sebelum bersuara lagi, “Nampak macam normal je?”,masih dengan nada dan air muka yang sinis macam tadi.

Pelan-pelan aku jawab, “Saya pun orang kurang upaya jugak bang”, masih lembut, masih tersenyum.

Cepat-cepat, dia angkat kening sambil mengerutkan dahi.“Apa yang kurang upayanya?”,dia soal lagi.Kali ini dengan bunyi macam orang tak puas hati.

“Saya kurang upaya tahan kencing!Boleh?”,aku jawab lantang sambil menjegilkan mata, sebelum blah meninggalkan brader tu terkulat-kulat menahan kencing.Apa dia ingat aku takut!

Hehhhhh.............

Tuesday, December 14, 2010

DOKTOR

Klinik Kulit Dharan, Rawang.

Aku bawak Danish jumpa doktor kulit pasal masalah ruam kat bahagian pelipat badan dia makin kritikal.Ruam-ruam yang selalunya timbul di kaki, tangan dan leher dia kini dah menjalar ke muka; sampai dia selalu tenyeh-tenyeh mata pasal gatal-gatal.Kawan wife aku kata Dr. Dharan ni bagus, so aku cuba jelah.

Dulu masa Danish kecik dah merata klinik aku redah.Sampai siap bawak dia jumpa doktor pakar kat Hospital Sg. Buluh, tapi tak jalan. Doktor tu cuma kasi ubat sapu je tak habis-habis.Kalau aku sapu dia kurang la.Tapi bila dah habis ubat, ruam halus tu mesti datang balik.

Masa masuk consultation room, Dr. Dharan takde.Yang ada Cuma Dr. Maha; aku tak pasti dia Maha apa.Maha dewi tak mungkin pasal dia lelaki.Maha mulia pun tak boleh pasal dia bukan raja.Maha raja lagi tak logik pasal dia rakyat biasa.Juga pastinya bukan MAHA kat Serdang yang baru habis 2 minggu lepas tu.Mungkin Mahadevan kot, Mahalinggam ke, Mahamurthu ke, Maha entahlah.

Lepas check condition ruam kat badan Danish, dr. tu kata kulit anak aku tu sensitive.Kena pakai sabun special macam Sebamed ataupun Oilatum ke.Kokak-kokak pun pakai Johnson & Johnson milk bath ke, Dove ke.Tak boleh pakai sabun cikai-cikai ataupun sabun berubat macam Dettol.Takut nanti jadi lagi teruk.

Selain daripada sabun banyak jugaklah yang doktor tu tazkirahkan pasal sensitive skin ni.Makan kena ingat-ingat.Kena yang berkhasiat.Yang seafood-seafood tu kenalah pantang, tak boleh kerap sangat.Krim pelembab kena sapu selalu tak boleh ngelat.Kalau tak nanti ruam tu jadi melarat.Badan pulak tak boleh peluh-peluh sangat.Pakai baju pun tak bolehlah ketat-ketat, takut nanti berpeluh cepat.Wah!Banyak sungguh dia punya amanat.

“Ye doc! Baik doc! Ok doc! TQ doc!”, adalah antara ayat-ayat yang aku cuma boleh cakap untuk mengiyakan kata-katanya.Maklumlah dia kan doktor, macam mana aku nak lawan.Waktu aku bangun nak balik dan bersalam dengan dia pun, masih tak habis-habis lagi amanat dia sampaikan.Maha ramah nampaknya doktor ni.

Masa berjalan menuju pintu keluar Danish yang sedari tadi asyik memerhatikan perbualan aku dengan doktor tu tiba-tiba bersuara, “Ayah!Nama dia dog ke?.

“Tak!Nama dia doktor!”,jawab aku cepat.

“Oh!Danish ingat ayah panggil dia dog.Dog tu kan anjing”.

Aku tarik tangan Danish dan laju-laju bukak pintu bila aku nampak muka Dr. Maha tu dari ramah dah jadi merah.Takde lesen betul mulut anak aku ni.

Hehhhhh.........

Friday, December 10, 2010

MENIRU

Isnin minggu lepas seksaan aku untuk semester Julai dah habis.Soalan Hidrologi yang macam celaka tu aku belasah jawab ikut sedap kepala.Rasanya semester inilah yang paling seksa, selama aku sambung study balik ni.Dengan assignmentnya yang berlambak-lambak.Dengan projectnya yang tak agak-agak.Dengan subjek r.c design yang memang aku meluat sejak azali.Ditambah pulak dengan bizinya aku kat ofis.Balik tak pernah cepat.Datang confirm lambat.Kadang-kadang aku rasa kan bagus andai sehari itu ada 48jam.

Masa kat SCG dulu, aku sibuk dengan projek Jalan Segamat-Tangkak dengan kebizian tahap cipan.Aku ingat bila aku keluar SCG bolehlah kasi slow down sikit tahap kebizian aku tu.Rupa-rupanya aku silap.Kat ofis baru ni, aku lagi sibuk menghadap projek terminal minyak dekat ‘Pinggang’ dengan kebizian tahap Gaban berlawan dengan Gorkom di ruang angkasa setan.Kedua-duanya projek Johor.Kalau lepas ni orang-orang Johor tak berterima kasih kat aku, memang aku bakar je jalan dan terminal minyak tu.

Menjadi seorang pekerja dan juga pelajar sekaligus bukanlah tugas yang mudah macam makan agar-agar.Dia punya semangat mesti mahu tegar.Jati diri pulak mesti kasi gegar.Tubuh badan pun mesti mahu segar bugar.Barulah ilmu boleh masuk lancar.Menyesal jugak bila aku kenangkan yang aku masa muda-muda dulu tak mahu belajar; bila dah tua-tua ni agak ‘kurang ajar’.Tu pasal aku hantar Danish pergi tadika dari umur dia 3 tahun lagi; supaya dia tak jadi ‘kurang ajar’ macam aku.

Masa aku bizi periksa hari tu Danish pun tak terkecuali; hari-hari dia ada periksa.Tapi haram aku tak pernah nampak dia selak buku ke, menelaah ke, apa ke.Kalau menelaah kartun depan tivi ada la.Satu malam, masa aku terbalik awal; aku duduk kat sofa sambil belek-belek paper lepas makan malam.Danish macam biasa leka mengadap tivi, sambil baring-baring atas bantal besar, padahal esok dia ada periksa lagi.Atas dasar prihatin seorang ayah aku panggil dan suruh dia duduk kat sofa sebelah aku.

“Tadi Danish ada periksa?”, tanya aku memulakan kata.

“Ada”, dia jawab laju-laju sambil mata tak lekang dari tivi; layan kartun Tom & Jerry.

“Senang ke susah?”, aku tanya lagi.

“Senang je”, jawabnya pula dengan muka sedikit eksen.

“Boleh buat?”.

“Danish boleh buat!Kawan Danish yang tak boleh buat”.

“Mana Danish tahu?”.

“Tadi masa teacher keluar, dia tiru kawan Danish punya kerja”.

“Habis tu Danish buat apa?”.

“Danish marah la dia.Tapi dia tiru jugak”.

“Dah tu Danish kasi tahu teacher ke?”, tanya aku sambil mengharapkan Danish melakukan tindakan yang wajar.

“Tak.Danish tiru la dia balik”.Jawapan yang membuatkan aku terkedu sambil mengurut dada.

Cehhhhh...........

p/s:

Selamat hari jadi untuk anak dara aku; Nur Qistina Asfa yang genap 1 tahun pada 25/11/2010 aritu.Nanti ayah beli kek ye....tak sempat!

Selamat hari jadi jugak buat wife aku; Suhaila Mohd Shukor yang genap 31 tahun pada 01/12/2010.Nanti share kek dengan baby ye....

Hehhhhh..........

Thursday, November 4, 2010

ANDAI SEHARI ITU ADA 48 JAM

Bukan password hilang.
Bukan leptop kong.
Bukan brukband kena potong.
Cuma masa tak ada kosong.

Tuesday, October 12, 2010

SHORT

Susah jugak ye kalau nak tengok tv atas moto.Mana nak pegang aerial lagi, mana nak cover ketiak lagi.Kalau kena hujan, silap-silap boleh short circuit.Kalau kena petir, silap-silap boleh short umur.
Hehhhhh.......

Friday, October 8, 2010

BERSEMBANG DENGAN NEGRO DARI ZIMBABWE

Tengahari semalam; time lunch.Macam biasa; aku malas nak keluar.Sebenarnya aku dah pesan pasembur dengan member ofis.Dia kata pasembur kat Petronas Jalan Maarof tu ‘cara’ jugak rasanya.So aku mintak dia tapaukan saja.Sementara tunggu dia balik, aku ‘beramah mesra’ dengan p.c yang aku guna.

Tengah leka menggodek-godek tu datanglah sorang negro Zimbabwe tegur aku.Mamat ni kira pangkat besar jugak la kat ofis aku ni.Peramah jugak orangnya.Tapi dia punya ‘slang’ boleh tergeliat telinga mendengarnya.Payah jugaklah nak memahamnya.

Cerita-cerita pasal kerja, last-last dia bagitahu yang company aku ni baru je dapat satu project, buat port.Kiranya project ni banyak melibatkan kerja-kerja infra dan structural design, yang memerlukan penglibatan aku.

Where is the location of the site actual?”,tanya aku pulak kemudiannya dengan ‘slang’ British; selepas dengan susah payah cuba memahamkan apa yang cuba negro tu sampaikan.

“Oh!Actual it's in Malaysia; at Pinggeng”.

Dahi aku berkerut serta merta.Pinggang?Apa kejadah nama tempat macam tu?

Where?”,aku tanya lagi, takut-takut aku salah dengar ke apa.

“Er….Pinggeng.It’s in Johor”,dia jawab dengan riak muka sedikit berubah.Aku tak pasti pulak sama ada muka dia dah merah belum.Aku nampak gelap je.

Pinggang, Johor?Pinggang?Pinggang.....

Is it Pengerang?”.

“Ya!Ya!It is Pinggeng, pinggeng.Er….What is it?”.

Puas aku tahan gelak sampai naik keras muscle-muscle perut.Er!Apa yang best kat Pengerang ye?

Hehhhhh……

Thursday, October 7, 2010

MACAM MANA AKU BOLEH LUPA

Isnin.Hari baru, minggu baru dan hari first aku ke ofis baru.Walaupun jaraknya dari rumah mak mentua aku agak jauh berbanding ofis SCG dulu, tapi kira ok la pasal time masuk ofis baru aku ni fleksibel; dari 8.30 sampai 9.30 am.Jadi aku tak adalah terkejar-kejar sangat walaupun jalan nak ke Bangsar tu memang terkenal dengan jemnya.

Dalam 7.15 am aku dah bersiap bagai dengan slack dan kemeja lengan panjang yang dah aku lipat sampai ke siku, untuk ke ofis.Tugas hantar Danish ke sekolah aku serahkan pada pak mentua aku.Hari first kerja mana boleh lambat.Tak kan lah aku nak masuk ofis pukul 9.30 am macam yang aku selalu buat kat SCG dulu.It will drop my water face on the lovely morning you know.

Time-time 7 lebih ni jalan kat Gombak memang tengah mula sedap-sedap nak sesak.Nak drive keluar dari rumah mak mentua aku tu je pun kereta dah berbaris panjang macam kat drive-thru Mekdi.Terhegeh-hegeh saja jalannya.Time ni kalau lawan lumba lari dengan kura-kura pun mahunya aku kena tinggal 7-8 tiang.Nak lepas simpang depan saja dah makan masa dekat 20 minit.

Tak boleh jadi; aku kena cari jalan alternative kalau macam ni.Dari simpang depan aku peletok ke Gombak Permai menuju Kg. Laksamana seterusnya ke Jalan Sg. Tua.Mujur pilihan aku tepat; jalan lapang dan clear.Aku senyum sorang-sorang.Kalau macam ni mahunya setengah jam je aku dah boleh sampai kat Bangsar.

Selang 5 minit lepas tu aku dah pun sampai kat Medan Selayang dan terus peletok masuk ke parking.Macam biasa macha kat gate masuk tu cuma angkat kepala.Tak payah nak ambik-ambik tiket parking.SCG dah bayar parking aku tiap-tiap bulan apa?Masuk je kawasan parking, kereta pun tak banyak lagi.Heran!Selalunya kalau aku sampai, parking kat bawah tu memang dah sedia pack.Aku tengok jam sekilas.Patutlah; baru pukul 7.45 am rupanya.

Eh!Tiba-tiba aku rasa macam ada benda yang tak kena.Patutnya kalau ikutkan bajet aku tadi, aku sampai ofis baru dalam pukul 8 lebih kan?Ni macam mana boleh aku sampai awal sangat pulak ni?Cepat-cepat aku pandang keliling, cuba me'refresh' memory.

Astghafirullahhalazim!Aku kat bawah ofis SCG rupanya, bukan kat Bangsar.Celaka!Dengan sumpah seranah yang berjela-jela atas kesengalan diri, aku drive laju-laju keluar dari parking menuju highway Duke.Mujurlah berkat ilmu yang aku tuntut dari Michael Schumacer masa kat litar Spa itu hari, akhirnya aku sampai kat Bangsar dalam pukul 8.15 am.Alhamdulillah!

Hehhhhh……

Tuesday, October 5, 2010

FAREWELL

Khamis lepas.Hari last aku berkhidmat kat SCG Consultant selepas hampir 3 tahun kerja kat situ.Hari Rabu sebelumnya, ada jamuan hari raya merangkap farewell untuk aku.Aku tak pasti farewell pasal suka aku blah atau pasal sedih.Yang pasti cuma boski je ada; bosnita puasa katanya.Aku kurang periksa pulak sama ada puasa Syawal atau puasa ganti.Tapi dari segi pengamatan aku, orang yang dah hujung-hujung rentang macam tu tak mungkin puasa ganti.Heh!

Meskipun aku ni nampak macam garang (walau tak segarang Dr. Singa), kasar tingkah laku mahupun tutur bahasa, tapi kalu bab-bab farewell maxwell ni aku lemah sikit.Terus dalam hati ada taman tiba-tiba.Susah nak cakap apa yang aku rasa.Tambah-tambah bila dapat pulak 2-3 hadiah perpisahan.Wa tacing beb!Wa tacing!

2-3 minggu sebelum nak berhenti hari tu aku macam tak cukup kaki tangan.Mana sibuk dengan kerja, mana nak hadap test dan study, mana nak pergi open house lagi.Nak memblog jauh sekali.Jadi kerja-kerja ofis aku siapkan setakat yang termampu.Walaupun tak 100% aku habiskan, at least ada something yang aku tinggalkan.Tambahan pulak replacement aku pun dah ada (tapi aku tak sempat jumpa), jadi biarlah dia yang sudahkan.Kalau semua aku nak kena siapkan, nanti dia masuk nak buat kerja apa pulak?Ye dak?Heh!

Apa pun aku rasa aku dah tinggalkan segalanya dengan sejahtera; dengan baik.Cuma tinggal 1-2 benda je lagi yang perlu dibereskan; dan aku percaya, protégé aku mampu settlekan semuanya.Dia pekerja yang baik, rajin, pandai, bukan budak-budak lagi, dah cukup besar, malah lebih besar dari aku; cuma kurang keyakinan diri.Aku harap replacement aku tu mampu bimbing dia dan bukannya sibuk nak belajar dengan dia.Chaiyok Aspa!

Selamat tinggal buat staff-staff yang aku dah anggap macam adik-adik dan anak saudara.Yang sudi berkongsi makan dan minum; yang sudi berkongsi kerja.Yang sanggup membantu waktu date line hampir tiba; aku hargai dan tak lupa itu semua.Tak mampu aku nak balas budi baik semua.Walaupun aku dah tak lagi kerja kat sana, insyaAllah masih akan ada duit raya buat mereka; itu pun kalau aku masih kaya.Heh!

Selamat tinggal buat semua staff SCG.Terima kasih atas segalanya.Halalkan makan dan minum kiranya ada.Walaupun ada yang masih ‘berhutang’ dengan aku (sejak aku masuk kerja sampailah aku dah keluar ni), tapi tak apa lah; memang tak ada rezeki aku agaknya.Heh!

Aku mintak maaf atas segala kekasaran bahasa mahupun salah silap tutur kata.Jangan simpan dalam dada; silap-silap jadi dosa.Moga maju jaya hendaknya.Moga selamat semuanya.Moga SCG tambah sejahtera.Moga dapat bonus berganda-ganda.Moga semua jadi kaya-raya; termasuklah aku juga.

Selamat!Hehhhhh......

Wednesday, September 22, 2010

SEDUT GAS

Dah dekat 2 minggu dah kita raya.Walau dah start balik kerja, tapi mood raya tetap ada.Walau tangan kiri kanan sibuk dengan keyboard dan mouse, tapi sekali sekala tangan kiri terambil jugak kuih tat kat dalam bekas plastik sebelah meja.Sekali sekala tangan kanan ter'klik' jugak lagu Anuar dan Elina atau Saloma.Sebulan penuh puasa weh; sebulan jugak la mood raya.Ye dak?

Seelok saja cecah raya keempat hari tu, aku dah mula rasa gatal-gatal tekak.Kejap-kejap terbatuk.Kejap-kejap tersedak.Nak kata pasal minum ais banyak sangat, aku rasa tak.Tiga empat hari lepas tu, gatal tekak tak hilang-hilang jugak.Dia punya batuk pulak dah tak agak-agak.Siap dengan perit.Siap dengan kahak.

Klinik dan farmasi tak payah sebut.Semua aku pergi.Ubat batuk klinik dari yang jenis air, sirap, pil, tablet, hablur, semua aku sebat.Ubat batuk farmasi pulak tak payah cakap la.Bukan setakat cap Ibu dan Anak; cap Ayah Bapak, cap Nenek Emak, semua aku belasah.Bukan setakat cap Kelapa Laut; cap Kelapa Dara, cap Kelapa Pandan, semua aku telan; tapi tak jalan.

Letih layan batuk yang sekali sekala datangnya panjang-panjang, yang rasa macam tak puas, rasa macam nak tekeluar anak tekak, rasa macam nak krem tali perut, rasa macam nak pecah dada; aku singgah Klinik Ilham kat BTP masa balik dari ofis semalam.

Doktor bagi aku sedut ubat guna nebulizer dalam 15 minit.Lepas tu baru lapang sikit rasa dada aku ni.Batuk pun datang jarang-jarang.Dia punya rhythm pun dah start pendek-pendek rentak pop.Takde lagi goreng heavy metal panjang-panjang macam sebelum tu.Lepas ambik ubat makan biji 3 jenis dan bayar, aku balik dengan lega.

Masuk saja rumah; wife aku tuju bilik tingkat atas, Danish tuju ke kereta control dia dekat tangga dan aku tuju ke bantal besar depan tv, terus letak Qistina, sebelum aku lepaskan lelah atas sofa.Anak dara kecik aku ni sebenarnya baru dapat lesen kuda.Gian benar merangkak sini sana.Kalau tak dijaga habis bawah kerusi, bawah meja malah sampai bawah sinki dapur pun diredahnya.Ada harapan jadi macam Catz nampaknya anak dara aku ni; rajin meneroka dan mengembara.Heh!

Aku biarkan saja dia merangkak ke seluruh rumah.Habis segenap ruang tamu ditawafnya.Dari wing chair membawa ke kabinet tv, dia perhatikan satu-satu.Mungkin otak comel itu sedang ligat membandingkan saiz perabot-perabot itu agaknya.Bila dirasakannya tak ada yang menarik perhatian; lalu dari ruang tamu dia beralih ke meja makan.

Di meja makan pula dia leka memerhatikan tekstur kayu dan alas meja makan yang berjuntaian, dengan amat tekun.Mungkin otak cerdas itu sedang sibuk meneka asal usul kejadian benda-benda itu agaknya.Bila dia rasa jemu dengan meja makan dia merangkak pula ke dapur.

Sampai saja di depan pintu bilik air dapur, ditepuk-tepuknya alas kaki depan pintu bilik air dapur itu sambil meninjau ke dalam, agak lama dan kusyuk.Mungkin otak yang sedang berkembang itu sedang berfikir tentang kegunaan bilik air itu agaknya.Sambil mengukir senyuman, pelan-pelan dia merangkak, cuba masuk ke bilik air.Cepat-cepat pula aku berlari ke dapur dan dukung anak dara kecik aku tu.

Ya Allah dia punya bau!Patutlah siap senyum simpul nak masuk bilik air, dia dah melepas rupanya!Secepat itu pula aku terus terbatuk; tak tahan nak sedut gas dari bauan anak aku tu.Aku rasa macam nak pergi klinik balik; nak sedut oksigen!

Hehhhhh.........

Thursday, September 9, 2010

SELAMAT HARI RAYA

Hari ni hari last puasa.
Esok pulak dah nak raya.
Dah sampai kampung ke semua?
Moga selamat sejahtera di jalan raya.

Pada sesiapa yang membaca.
Tak kira apa pun kasta.
Atau apa juga bangsa.
(Melayu, Cina, India, mahupun Bangla).
Asalkan kita sama seagama.

Tak kira sama ada yang
masih berkerja.
Atau yang dah over nak raya.
(Apa dah tua-tua tak boleh eksited ke?).
Asalkan kita menyambut Aidilfitri yang sama.

Tak kira sama ada yang di Malaysia.
Atau di negara jiran tetangga.
Tak ketinggalan yang di oversea sana.
(Harap-harap ada ketupat dan lemang time raya)
Asalkan kita bergembira di hari mulia.

Aku ucapkan tulus dari hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Moga korang semua dirahmati.
Lepas raya InsyaAllah jumpa lagi.

Hehhhhh.....

Tuesday, September 7, 2010

CUTI

Memandangkan sekolah cuti raya 2 minggu dan wife aku pulak cikgu sekolah; maka dia dan anak-anak aku akan bercuti selama 2 minggu, walaupun salah seorang daripada anak aku bukanlah seorang budak sekolah.

Memandangkan company aku cuti raya tak sampai seminggu dan aku pulak adalah salah seorang staff kat company tu; maka aku pun akan bercuti selama 2 minggu (tanpa menghiraukan cuti company aku yang tak sampai seminggu itu), walaupun aku jugak bukanlah seorang budak sekolah.

Anyway
, mana ada orang keje dah minggu ni?Bangla pun tau cuti la!Hehhhhh........

Sunday, September 5, 2010

BERSUKAN

Aku suka bersukan.Paling kurang seminggu sekali aku mesti bersukan.Main badminton kat Selayang Mall contohnya.Kalau seminggu tak bersukan aku mesti rasa pening-pening.Macam kucing kena cacing.Jadi aku perlu bersukan.Kecuali masa bulan Ramadhan.Dah tua-tua ni mana nak sempat.Badan pulak cepat penat.

Masa kecik-kecik dulu pun aku suka bersukan.Paling kurang sehari sekali aku mesti bersukan.Main aci ligan kat rumah jiran umpamanya.Kalau sehari tak bersukan aku jadi tak keruan.Macam tok haji hilang serban.Jadi aku perlu bersukan.Tak terkecuali masa bulan Ramadhan.Budak-budak kan banyak masa free.Letih penat tolak tepi.

Sebelah rumah aku ada gelanggang badminton.Gelanggang simen.Arwah abang aku yang no 2 punya usaha.Dulu masa bulan puasa, abang-abang aku suka main badminton sementara tunggu waktu berbuka.Aku pun selalu joint sama.Selalunya kita orang start game lagi sejam dua nak berbuka.Jadi dia punya letih kira boleh handle juga.

Satu petang, panas terik.Tah apa gila abang-abang aku nak main badminton pukul 3.Mula-mulanya aku rasa berat hati juga.Takut-takut tak larat je.Tapi lepas tengok abang-abang aku melompat sakan, jiwa bersukan sejati aku ni memang tak boleh tahan.Tak tunggu lama, cepat-cepat aku sarung kasut sekolah cap Bata.

4.30 petang.Aku terjelir tepi gelanggang.Peluh jantan betina jatuh berlinang.Baju yang aku pakai basah lencun macam boleh perah.Tekak perit gila.Dia punya haus jangan cerita.Bibir pulak merekah-rekah.Aku rasa keadaan aku masa tu baik sikit dari pelarian Somalia.Dalam hati aku menyumpah-nyumpah.Dah lah main tadi kalah.Dia punya penat pulak rasa macam nak rebah.

"Ni apa bibiaq keqin siap meqekah-qekah ni?",kakak aku yang tengah angkat baju kat ampaian menegur.

"Baqu habih main badminton la kak.Penat ni",aku jawab.

"Dah dah!Pi masuk bilik ayaq.Pi basuh muka ngan bibiaq tu sikit.Bagi segaq".

Serentak itu juga aku bingkas bergegas ke bilik air.Masuk dan kunci pintu.Aku cedok air kolah dengan gayung dan siram ke muka.Perghhh!Dia punya sejuk tangkap sampai kepala.Rasa segar bugar.Aku buka mulut dan basahkan bibir.Huhhh!Rasa macam pakai lip ice.Air yang masuk ke dalam mulut pula terasa manis. Cepat-cepat aku ludah air dalam mulut aku tu ke lantai.Kalau ikut tekak yang haus ni mahunya aku telan seteguk dua buat penghilang dahaga.Tak boleh jadi ni.Boleh batal puasa aku kalau macam ni.

Aku cedok air kolah lagi segayung.Siram lagi ke muka.Sejuknya rasa macam kat Cameron Highland pulak.Tapi tekak tetap terasa kering.Tetap haus macam tadi.Aku bukak mulut lagi dan air yang terasa manis itu memenuhi seluruh ruang mulut aku.Cepat-cepat aku ludahkan semula.Arghh!Macam mana ni?Haus benar rasa tekak aku ni.Aku tenung lagi air kolah yang dah nampak macam air sirap itu lama-lama.

"Hah!Macam mana?Dah ok?",tanya kakak yang baru masuk dari angkat kain kat ampaian, masa dia berselisih dengan aku kat ruang tamu.

"Betui la kak!Dah qasa segaq sikit dah".

"Ha!Kan aku dah kata",jawab kakak aku pula sambil senyum lebar sebelum berlalu mengendung kain ke bilik.

Pelan-pelan aku kesat sisa air yang ada kat bibir aku sebelum melangkah longlai ke gelanggang badminton.Hari tu baru aku tahu; air kolah kat rumah aku tu memang ada rasa ala-ala air sirap rupanya.Dekat-dekat segayung setengah jugak aku telan tadi.

Hehhhhh........

Friday, September 3, 2010

GEREJA GAY

Petikan Kosmo hari ni.

"Seorang paderi di Malaysia, Ouyang Wen Fang mengumumkan bahawa dia sedang menubuhkan gereja gay pertama di negara ini".

Celaka!Aku tak tahu pun ada jugak golongan ni yang alim?Argh!Fobia....fobia!

Hehhhhh.......

Tuesday, August 17, 2010

KMJ 2010

Kembara Mahkota Johor 2010.Aktiviti tahun Sultan Johor.Sape yang tengok Majalah 3 hari tu tahulah.Baginda siap bawak train sendiri.

Yang ni bukan Kembara Mahkota Johor, tapi Kembara Makan-makan Jalan-jalan 2010.Bukan dalam bulan puasa ni; tapi bulan lepas.

Dari Rawang aku sanggup drive sampai ke Kluang; pasal terpengaruh dengan blog kucing ni.

Lantas menggoda aku ke tempat ni.Pasal sekarang bulan puasa, aku malas nak tunjuk gambar makanan dia.Nak tengok gambar pergi blog kucing tu.Cuma aku nak kasitahu; bungkusan biru melintang tu mee goreng, yang merah menegak tu bihun.Jemput-jemput.Bulan puasa ni aku tak sure dia bukak ke tak.Nak kena tangkap ko pegi la makan siang-siang ni.

Hehhhhh.......

Thursday, August 12, 2010

GEARBOX

Pasar Ramadhan Pinggiran Batu Caves.Orang ramai, sesak dan berasak-asak.Masing-masing sibuk mencari juadah berbuka.Hari first puasa sememangnya mencabar minda.Nafsu time-time nak berbuka rakusnya memang tak agak-agak.Tengok itu nak, tengok ini hendak.Pandang itu lalu, pandang ini mahu.

Sambil dukung Qistina yang beransur sembuh, aku mengekor wife aku dan Danish yang dah jauh ke depan sambil menyelit-nyelit di celah-celah orang ramai.Eksited betul orang dua beranak itu meninjau juadah yang dijual; Danish terutamanya, walaupun dia haram tak puasa.

Dalam menjenguk-jenguk sebegitu aku sampai ke gerai jual pelbagai bahagian sup lembu; dari daging membawa ke perut, dari limpa ke paru, dari tulang hingga ke ekor, pendek kata hampir semua bahagian lembu dijadikan sup.Cuma tolak kulit dan taik lembu saja yang tak dijualnya.

"Mari bang!Macam-macam sup ada bang.Sup daging, sup perut, sup hati,sup limpa, sup campur, sup gearbox semua ada bang", jerit budak yang berjual.

Aku berhenti kejap, ambik bau; sedap jugak aromanya.Kalau ikutkan nafsu hari pertama ni nak jugak aku beli sup campur barang sebungkus dua.

"Abang!Beli sup gearbox bang!",sapa budak tu ramah bila dia nampak aku tercegat.

Sambil senyum aku geleng perlahan.Nafsu je semua ni, kata aku dalam hati dan budak tukang jual tu aku anggap tak ubah macam benda bertanduk yang cuba menghasut nafsu aku.Heh!

"Sup gearbox kita orang special bang!Original punya",kata budak itu lagi tak mahu mengalah.

"Original?Apa yang originalnya?",aku tanya pula dengan agak mushykil.

"Kita orang pakai gearbox Honda bang.Bukan tiruan punya",jawabnya cepat sambil tersengih.

Kalau tak mengenangkan aku ni berpuasa, hari pertama pulak lagi, memang dah lama aku terajang tulang rusuk kiri budak tukang jual sup itu.

Cehhhhh..........

Wednesday, August 11, 2010

SELAMAT BERPUASA

Tahun lepas puasa tiga orang.
Tapi yang betul-betul puasa cuma dua orang.
Tahun ini puasa empat orang.
Tapi yang betul-betul puasa masih lagi dua orang.
Hehhhhh.........

Saturday, August 7, 2010

SEMINGGU YANG SAKIT 2

Lengkap sudah semuanya.Aku demam selsema.Dalam hati nak jugak pegi klinik Dr. Singa.Tapi sejak-sejak dia dah makin glema ni, aku batalkan saja.Bizi betul agaknya?

Hehhhhh........

Friday, August 6, 2010

SEMINGGU YANG SAKIT

Ahad.Masa aku balik kelas, Danish demam, badan panas.Kasi ubat klinik private pun tak pass.

Isnin.Danish masuk wad HKL lepas suhu badan dia cecah 40+; panas gila.Dia kena viral fever doktor kata.

Selasa.Danish dah boleh keluar walaupun panas masih ada.Bila aku tanya kenapa; wad sesak misi tu kata.Kena pantau kat rumah la nampaknya.

Rabu.Suhu badan Danish tak berubah; Qistina pulak panas tak kebah-kebah.Aku bawak dia orang ke klinik pakar di Selayang.Kasi ubat bontot sorang-sorang, antibiotic, ubat batuk, ubat demam.Seratus lebih jugak melayang.

Khamis.Tengaharinya mak mentua aku kata dua beradik tu ok je tapi petangnya dia call dengan suara cuak, bagitahu aku bibir Qistina dah biru plus gigil satu badan.Aku celapak balik bawak dia ke klinik.Doktor tak tahu apa masalah.Aku nekad ke HKL.Qistina masuk wad.Darah ada kuman.Acute pleuritis.

Jumaat.Demam Qistina dah reda cuma tinggal batuk dan selsema.Tengoklah esok keadaan dia macam mana.Aku balik rumah dengan badan tak ceria; dengan rasa demam, plus selsema.

Aduihhhhh.........

Saturday, July 31, 2010

SEDEKAH

Jumaat.Masjid Jamek Al-Amaniah, Batu Caves.

First time dalam hidup aku....tengok orang bagi sedekah kat masjid, tapi mintak duit balance!Terkial-kial budak tukang kutip duit tu kira duit baki kat tengah-tengah masjid.....mungkin hari ini dalam sejarah hidup dia agaknya. Aku tak sure samada nak gelak atau nak kasi penyepak pada orang yang kasi sedekah tu.Ko ingat ni kedai runcit?

Hehhhhh.......

Thursday, July 22, 2010

PEMUDA HARAPAN BANGSA

Hari tu ada kempen derma darah kat area ofis aku.Kiranya kempen besar-besaranlah yang melibatkan semua company yang ada kat area shop lot ofis aku ni.

Mari derma dare (bukan aku kata; Samy Vellu yang kata).

Rasanya aku ada nampak poster ni kat 2-3 tempat lagi kat area Selangor ni.Mungkin kempen ni dia orang jalankan serentak kot.Comelkan poster dia?Cuba rapat lagi.

Ya!Hari Jumaat lepas, kat ofis pemaju, dekat je dengan ofis aku ni.

Memandangkan aku memang dah lama bercita-cita nak derma darah; sementelah dari minggu lepas lagi dia orang dah datang ofis mintak nama, maka aku dengan paksa relanya mem'volunteer'kan diri (kerana selain daripada lipas dan gay aku juga agak fobia dengan jarum suntik) untuk jadi penderma.Sekali sekala jadi pemuda harapan bangsa apa salahnya.Heh!

Sebenarnya pagi tu aku ada meeting kat JKR pukul 10 am.Balik je dari meeting dalam pukul 12.15 pm, member-member seofis aku ni semua dah pakat derma darah belaka, tinggal aku sorang-sorang je yang belum.Leceh betul!Takde peneman la pulak.Tapi memandangkan niat aku memang suci, aku gagahi juga diri menapak ke ofis pemaju.

Masa aku sampai cuma ada 2 orang je yang tengah derma dan aku lah orang yang ke'last'nya.Lepas isi borang, dengan jawapan yang banyak 'TIDAK' dari 'YA' (ada ke tanya aku lahir kat Russia ke tak?) aku ke kaunter check jenis darah.Lepas timbang berat dan duduk, misi tu tanya aku macam-macam, laju-laju; dah pernah derma darah ke belum, ada makan ubat ke panadol ke, tidur cukup ke 5 jam apa ke; tiba-tiba jari aku bergegar.Entah bila masa dia cucuk jarum kat jari aku!Soalan-soalan tadi tu rupanya trick untuk buat aku leka je.Ceh!Berdenyut hujung jari.Sakit wo!

Dengan dua titis darah aku je, misi tu dah boleh tahu darah aku jenis AB.Huh!Terer betul dia.Kat mana dia belajar agaknya?Lepas check darah aku jumpa doktor pulak.Siap check blood pressure dan tanya soalan yang agak sama macam misi tadi.Angguk lebih kurang lepas tu aku ke kaunter last sebelum derma darah.Misi kat kaunter tu kasi aku sijil dan satu buku merah.

Ni champion punya.Tarak jual.Korang ada?Heh!

Lepas ambik sijil dan buku merah tu aku gerak ke katil derma darah yang hanya ada 2.Yang lain-lain dia orang dah lipat; 1 katil kosong untuk aku dan 1 lagi ada sorang amoi tengah lepak-lepak; baru habis derma darah.Dada aku dah mula dub-dab dub-dab laju; suspen!Misi yang entertain aku tu namanya Ainulasyikin; manis air mukanya tapi dari riak wajah macam dah kawin!Heh!Tutur bahasa dan perbuatannya pun lemah lembut; memang layaklah jadi misi.

Masa tunggu dia prepare segala jarum bagai untuk ambik darah aku, aku dah baca doa macam-macam.Dari Al-Fatihah membawa ke ayat Kursi, dari Qulhuwallah ke Alamnashyroh, pendek kata segala apa yang terlintas; semua aku baca.Neberss gila!Dah habis khatam segala surah, aku tegur amoi katil sebelah, kasi hilang gelabah.Amoi tu pun baru je first time derma darah.Muka dia nampak ok jer, jadi aku pun mesti ok kot, pelan-pelan aku tenteramkan hati.

Lepas eratkan lengan aku dengan alat yang selalu diguna untuk check blood pressure tu, kasi urat-urat aku timbul, pelan-pelan misi nama Ainulasyikin tu sapu lengan aku dengan antiseptic yang sejuknya rasa sampai ke tulang.

"Tahan sikit ye cik",katanya tiba-tiba sambil cucuk kulit lengan aku dan injek masuk angin kasi kulit tu gelembung.Pergh!Dia punya ngilu memang menangkap kalbu.

Saat aku nampak dia pegang jarum bertiub yang sebesar lidi sate dan terus cucuk ke urat di kulit yang gelembung tu, aku pejamkan mata rapat-rapat.

"Aduih!",jerit aku agak kuat bila aku rasakan jarum itu menusuk masuk ke urat lengan aku; namun cukup kuat untuk membuatkan semua staff kat situ memandang ke arah aku.

"Sabar cik sabar",kata Ainulasyikin dengan riak wajah cemas.

Cepat-cepat aku celikkan mata dan pelan-pelan sengih, "Heheh!Acah aje!", sebelum disambut dengan tarikan muka masam hampir kesemua staff kat situ.Huh!Dia orang ni semua stress agaknya.Nak melawak sikit pun tak boleh ke?

Sedang dia orang sibuk mengemas; aku baring santai sambil genggam-genggam paip PVC yang Ainulasyikin bagi, untuk pam darah kasi cepat keluar.Hampir 10 minit lepas tu cukuplah 1 pint darah aku masuk ke dalam beg darah lut sinar tu.Gila hitam darah aku.Entah boleh pakai ke tidak aku tak tahu.Lepas si Ainulasyikin tu cabut jarum sebesar lidi sate tu dari lengan aku, dia tekup lubang luka tu dengan kapas dan suruh aku rileks dulu 5-6 minit; takut-takut aku pening katanya.

Lepas tampal lengan aku dengan plaster luka dia iringi aku balik dengan senyuman; mungkin pasal dah lepas beban kerja dia orang untuk hari tu.Aku balik ofis dengan bekalan 100 Plus, roti dan nasik lemak free.Kepala takde pening, cuma bekas luka agak berdenyut-denyut, siap habis lenguh satu lengan.Sampai ke malam denyut dan lenguhnya tak hilang.Masa aku bukak plaster luka tu malam tu, aku nampak bekas luka aku tu pecah darah kat dalam, bengkak dan berdenyut.

Jadi tak salahlah aku terjerit siang tadi kan?Ni kira cedera parah jugak apa?

Hehhhhh.........

Wednesday, July 14, 2010

PAKWE

Hari tu; hari cuti.Aku temankan wife aku ke arkib Jalan TAR; nak cari kain katanya.Nak hantar balik kampung; kasi adik ipar aku jual, pasal dah nak raya.Huh!Apa lagah sibuk nak raya awal-awal.Setahu aku raya lagi 3 bulan; masih jauh perjalanan.Tapi standardlah; perempuan!Sebut je hindustan dan perayaan; memang dia orang boleh lupa daratan.Heran!

Tapi memandangkan aku tak ada kelas, so aku supirkan saja dia dan anak-anak aku ke sana.Aku ingatkan arkib Jalan TAR lapang tenang; tak ramai orang, pasal tengah bulan rentang.Rupanya aku silap.Tempat tu padat; sendat dengan majoritinya mestilah perempuan; ada yang bertutup rapat dan tak kurang juga yang berpakaian ketat, sampai penat mata aku melihat!

Aku tinggalkan wife aku kat kedai yang selalu dia lawat.Aku dukung Qistina sambil berjalan-jalan, sambil melihat-lihat; bukan perempuan berpakaian ketat yang menduga, tapi kain-kain cantik beranika warna.Danish pulak aku biarkan mengekor kat belakang.

Banyak jugak kain kat arkib ni.Macam-macam pattern, macam-macam corak, macam-macam nama.Sedang leka membelek sehelai kain bercorak zebra, yang aku tengah berkira-kira nak buat kemeja; tiba-tiba aku dengar satu suara halus berbunyi, "Mama!Pakwe la mama!".

Cepat-cepat aku toleh ke belakang.Seorang perempuan yang agak berusia lalu, sambil memimpin tangan seorang budak perempuan dalam lingkungan umur 4 tahun; melintasi aku.

"Mama!Pakwe!",kata budak perempuan itu lagi sambil melirik ke arah Danish yang leka bermain kereta mainan yang dibawanya.

"Ye!Ye!",balas perempuan berusia itu dengan malas sambil meligas ke kiri dan kanan melihat kain-kain yang bergantungan.

Asthagfirullah hala'zim! Cepat-cepat aku berishtifar dalam hati.Entah apa nak jadi dunia hari ini?Budak sekecik itu dah pandai berpakwe pakwi?

Hehhhhh..........

Tuesday, July 13, 2010

SEJUK

Masa aku sampai ofis pagi tadi, keadaan sekitar masih gelap.Tak sure pukul berapa.Tak tergerak pulak nak tengok jam pasal dah ternampak kelibat boski aku tengah berdiri bersebelahan BMWnya kat parking lot.Aku ingatkan aku dah cukup awal.Dia lagi awal rupanya.Entah apa yang dipandangnya berdiri tegak menghadap jalan. Tengah menyanyi lagu "Negara Ku" kah atau tak pernah tengok jalan jem kah pagi-pagi hening macam ni?Buang tabiat apakah?Pelan-pelan aku menapak keluar dan hampiri boski aku tu.Belum sempat aku sapa dia dah menoleh.

"Eh Fendi!Aku rasa tak payah kerjalah hari ni.Jalan jem teruk ni.Kau baliklah!",katanya sambil menggaru-garu kepalanya sekaligus membuatkan aku terkedu tiba-tiba.Apa kes sampai membuang tabiat sungguh boski aku ni.Aku yang dah sampai ofis disuruhnya balik.Sihat ke tak dia ni?

"Ye?Tak payah kerja hari ni.Kau balik je.Ye?",katanya lagi bila dia nampak aku macam blur-blur ayam; sambil tangannya masih lagi laju menggaru-garu kepala.

Tanpa banyak komplen; macam budak kecik kena tarik telinga, aku u-turn kaki aku ke kereta, sumbat kunci, masuk, tutup pintu, start enjin dan on aircond ke tahap maksimum.Pelik sungguh kelaku boski aku pagi ni.Ada masalah besar kah?Masalah kewangan kah?Tak dapat payment kah?Company nak tutup kah?Masakan ye?Dah dekat sebulan lebih dah aku kerja tahap cipan kepenatan menyiapkan projek Jalan Segamat - Tangkak dia tu.Sampai nak tulis blog pun susah amat.Ke boski aku ni dah sampai masa?Cepat-cepat aku angkat tangan berdoa moga boski aku panjang nyawa.

Aircond kereta, aku rasakan sejuknya lain macam dengan dinginnya yang menyucuk.Cepat-cepat aku tarik jaket yang aku gantung di seat co-pilot dan selubungkan ke badan.Memang sejuk sungguh aircond kereta aku pagi ni.Tak pernah aku rasakan dia berfungsi hingga sesejuk ini.Pelan-pelan aku pejamkan mata.Layan selelap dua pun best jugak sejuk-sejuk macam ni.

Deringan handphone tiba-tiba mengejutkan aku dengan bunyinya yang sayup-sayup; jauh-jauh dan tak henti-henti.Entah siapalah yang sibuk call aku pagi-pagi buta ni?Aku abaikan bunyi tersebut dan terus pejamkan mata; dengan cubaan melelapkan diri namun bunyi handphone yang galak menjerit itu begitu mengganggu halwa telinga aku.Haduih!Cepat-cepat aku tepis jaket yang menyelubung dan bangun berdiri; cuba mencari handphone yang mengganggu itu.

Eh!Macam mana aku boleh berdiri tegak pulak ni?Bukan ke aku dalam kereta tadi?Aku pandang sekitar dengan mata terpisat-pisat dan nampak wife aku masih lagi terlena kat sebelah Qistina yang berselimut separas dada; sementara Danish pulak bergulung macam tenggiling kat atas toto dengan selimutnya yang entah kemana.Lah!Aku kat dalam bilik tidur rupanya.

Sejuk sungguh bilik ni.Cepat-cepat aku capai remote dan matikan aircond.Aku selak pulak selimut mencari handphone yang masih galak menjerit.Aku capai dan pandang sekilas; pukul 6.45am!Alarm rupanya dan pantas pula aku offkan.Aku selak tirai dan jenguk keluar; hujan pagi!Patutlah sejuknya lain macam.Mati-mati aku rasa aku dah sampai ofis tadi.Mati-mati jugak aku ingat boski aku suruh balik tak kasi kerja; dan dah buang tabiat nak mati.Celaka!Rupa-rupanya aku bermimpi!Kan best kalau betul-betul jadi.

Hehhhhh........

Wednesday, June 30, 2010

BUKAN SIBUK DENGAN BOLA

Dah 2 minggu lebih aku sibuk tahap cipan dengan hari-hari kerja yang padat, weekend-weekend yang sendat.Mula-mula aku ingatkan aku dah lupa dah password blog ni.Lepas dah calmdown sikit hari ni, baru aku ingat yang aku ada blog.

Apa khabar kawan-kawan yang masih mahu membaca?Yang singgah sekali sekala?Yang lalu bertanya?Tak sempat nak melawat korang semua.

Cik mimpi apa cerita?Dah jumpa jejaka pujaan Malaya?
Dr Singa dengan isu apa?Doktor yang banyak idea dan semakin leka dengan kamera.
K.o.g makan di mana?Dah banyak tempat makan ko aku terjah.Ternyata Wong Solo memang gah.
Catz dah fly ke mana?Aku cemburu gila dengan anak dara yang kaki jalan dan kadang-kadang kelakar gila.
Hantumakan dah slim?Hari tu sibuk sangat ke gym.
Budak lurpark tak kecoh ke kat England sejak-sejak kalah bola ni?
Faizah ko sehat ke?Dah bulan ke brape?
Nashays.
Jaja.
Kak gerau.
Pett.
Apei.
Jarr.
...
..
.

Sori!Ramai lagi yang tak dapat nak aku nyatakan kat sini!Korang apa cerita?Sibuk tengok bola?Tapi hairan!Majoriti blog yang aku baca ni blog perempuan.Kenapa ye?

Entahlah!Mungkin perempuan rajin tulis blog kot?

*Ke memang perempuan ni kerja dia tulis blog je?

Hehhhhh.............

Friday, June 11, 2010

WORLD CUP

Macam dah tak ade keje lain.Bola sebijik pun nak berebut ke?

Hehhhhh........

Friday, June 4, 2010

TERIMA KASIH DARI SEORANG MACHA

Semalam.Lepas Maghrib.Angin bertiup kuat.Langit gelap pekat.Awan tebal amat.Kilat jengah-jengah sekali sekala dari balik awan.Hari nyatanya nak hujan.Aku drive slow-slow dari ofis dengan nafsu tak bermaya.Dengan badan bisa-bisa.Dengan semangat tak berapa nak waja.Penat balik dari Tangkak tadi nyatanya masih bersisa.

Masa lalu kat Kg. Laksamana menuju ke Taman Gombak Permai, aku nampak ada seorang India yang agak berusia tengah sibuk menahan kereta yang lalu lalang.Tangannya terangkat-angkat, tergawang-gawang; menunjuk-menunjuk ke depan; mintak tumpang.Tiga buah kereta kat depan aku melintas laju, tak ada langsung tanda-tanda nak berhenti.Nak keluar bersalam dengan macha tu apatah lagi.

Sebagai anak Malaysia sejati, dengan sifat toleransi yang tinggi, dengan etika profesional yang terpuji, tanpa riak curiga di hati, aku berhentikan kereta bila sampai turn aku kena tahan dengan macha tu.Cepat-cepat aku turunkan cermin sebelah penumpang dan secepat itu juga dia heret kakinya yang agak tempang mendekati kereta aku.

"Mana mau pegi?",tanya aku sambil meng'off'kan lagu Shahir AF8 yang berkumandang di radio.

"Depan.Dekat juga.",dia jawab sambil menggeleng-gelengkan kepala ke kiri dan ke kanan.

"Naik naik",kata aku sambil bukakan pintu sebelah penumpang untuknya.Dengan senyum lebar dia melangkah masuk.

"Saya banyak hairan",katanya sebaik saja duduk dan menutup pintu.Serentak itu juga bau arak menerawang dari mulutnya dan sepantas itu pula aku menyumpah-nyumpah dalam hati; menyesal dengan keprihatinan diri.

"Saya tahan banyak kereta.Tada satu mau berenti.Sumua kasi lari.Tapi dia orang ada nampak saya tua juga.Saya suda 71 adik.Tada larat.Mau tumpang juga",dia terus berkhutbah panjang sambil aku mula tahan nafas.Kuat betul bau arak yang keluar dari mulutnya.Todi cap kepala gajah agaknya yang dia minum.

"Kalau dia orang tolong sama saya, belakang kalu dia orang eksiden ini tempat, saya ada nampak, saya musti kasi tolong juga.Kita suda kenal bukan?Ada butul adik?",dia tanya sambil menggeleng-geleng lagi.Cepat-cepat aku angguk; mengiyakan walaupun aku tak pasti tahap kemampuan macha tu untuk menolong sesiapa dengan keadaannya yang macam tu.

"Tarak apa.Ini jam adik kasi tolong sama saya.Belakang saya kasi tolong sama adik.Ini orang sumua tada kesian.Tada berenti.Tada suka tolong",ngomelnya perlahan antara dengar dengan tidak, sambil merenung tepat ke depan.

"Mana mau berenti uncle?",aku soal bila dia dah habis mengomel.

"Sini!Sini!Sini simpang pun boleh.Sana saya punya rumah.Saya boleh jalan",cepat-cepat dia tunjuk ke bahu jalan.Ala!Dekat je rumahnya.Tak sampai 200 meter pun.

"Ok uncle.Suda sampai",kata aku sambil berhentikan kereta kat simpang yang dia tunjuk tu.

Dia senyum, buka pintu dan berpaling perlahan sambil pandang tepat ke muka aku.

"Merapa kau tak setia.Daram pencintaan.Terempas aku bagai gan kaca bederai",nyanyi macha tu sambil terus menggeleng-gelengkan kepala dan mengangkat keningnya.

"Terima kasih",katanya lagi sambil mengangkat tangan sebelum menutup pintu.

Aku tergamam seketika.Nak tergelak pun ada.Pelik sungguh cara ucapan terima kasih dari macha ni.Siap ada intro dengan lagu Shidee lagi.

Hehhhhh.........

Wednesday, June 2, 2010

PELANGI

Hari tu ada pelangi besar kat Batu Caves.Cantik!Nampak kat mana pelangi tu jatuh?Keluar je ofis aku terus drive pergi situ.Sampai kat kaki gua Batu Caves tu aku pergi.

Sayang sekali tak ada harta karun yang menanti.Yang ada cuma tok sami bercalit putih di dahi.Entah siapalah yang pandai-pandai pergi buat cerita karut pasal harta karun ni semua?

Hehhhhh.......

Tuesday, June 1, 2010

SAYA ADA SATU MASALAH

Weekend hari tu, lepas makan tengahari, aku duduk-duduk dengan Danish kat sofa sambil tengok tv.Layan tv lepas makan tengahari sambil kipas pasang full speed memang cepat betul kasi mata layu.Siaran Buletin 1.30 kat TV3 yang merapu pasal Samy Vellu nak kena guling tu pun memang tak mampu nak menarik perhatian aku.

Nak menarik perhatian anak aku apatah lagi.Lainlah kalau aku pasang cerita Upin Ipin ke, Wonderpets ke, barulah dia terang mata.Sebaliknya anak aku tu leka benar menggentel telinga froggy masam yang dipeluknya sejak umur dia dua bulan tu; tanda dia nak tidur.Mata pun makin lama dah makin kuyu je aku tengok.

"Kasi kat ayah froggy tu boleh?",aku tanya pendek.Cepat-cepat dia beliakkan mata; terus segar bugar.

"Tak boleh",jawabnya tegas.

"Apasal tak boleh?",aku soal lagi.

"Ni Danish punya",katanya sambil peluk erat froggy tu ke dada.

"Sayang ayah tak?".

"Sayang".

"Ayah dengan ibu mana lagi sayang?".

"Ibu",dia jawab lambat-lambat.

"Ayah dengan adik mana lagi sayang?".

"Adik",dia jawab agak cepat.

"Ayah dengan froggy mana lagi sayang?".

"Froggy",dia jawab cepat-cepat.

Huh!Ranking aku jatuh last sekali.Dengan katak masam pun aku tak boleh nak lawan.Macam mana ni?

Hehhhhh.......

Wednesday, May 19, 2010

OLDTOWN WHITE COFFEE

Aku pernah drive dari Rawang ke Jalan Yap Kwan Seng semata-mata nak minum secawan kopi dan makan sepotong roti kat Oldtown White Coffee ni.


Apa dia orang letak candu ke ape?
Hehhhhh........

Tuesday, May 18, 2010

TEKNIK MENDIDIK ANAK PEREMPUAN

Nak membesarkan anak-anak sekarang ni sememangnya tugas yang mencabar.Ditambah dengan kemodenan teknologi yang sukar dibendung; menjadikan tugas mendidik anak-anak suatu bebanan yang kadang-kalanya sukar ditangani oleh sesetengah ibu bapa.Tak ada bezanya antara anak lelaki mahupun anak perempuan dari segi kesukaran membesarkannya; tapi bagi aku, anak perempuan lagi sukar dijaga, pasal maruah dia lagi tinggi.

Anak lelaki kalau hilang teruna tak nampak sangat kesannya; tak ada orang nak check sangat pun; tapi anak perempuan kalau hilang dara memang 'besar' kesannya; 'besar' impaknya; malah 'besar' semuanya.Tu pasal aku kata anak perempuan ni maruah dia lagi tinggi dan perlukan perhatian yang lebih khusus berbanding anak lelaki.

Peningkatan golongan bohsia dan bohjan; khunsa mahupun pondan; mat dan minah rempit di jalanan;gay ataupun lesbian yang berpakaian jantan; sepatutnya memberikan kita banyak peringatan; betapa anak-anak tidak boleh diabaikan dan perlu diberi perhatian; demi kesejahteraan mereka di masa hadapan.Bagi aku tidak ada pendekatan yang paling sesuai sekali di dalam mendidik anak-anak melainkan dengan kembali kelandasan keimanan; yakni dengan berteraskan sunnah dan juga Al-Quran.

Jadi; salah ke kalau masa umur anak aku 6 bulan, aku kasi dia pakai tudung?

P/s: Genap umur dia setahun aku ingat nak hantar dia pergi belajar Iqra' pulaklah.Amacam?

Hehhhhh.........

Monday, May 17, 2010

Friday, April 30, 2010

KUAT

Masa budak-budak dulu badan aku tak adalah besar sangat.Nama pun budak-budak; memanglah tak besar ye dak?Senang cakap; badan aku kurus tapi bukan kering.Kalau nak dikirakan dengan formula BMI (body mass index), yang aku pun tak kenal siapa penciptanya tu, memang dia akan kata aku slim, please put some weight.

Walaupun aku kurus tak kering, tapi aku boleh dikatakan agak kuat juga dari segi fizikal.Masa sekolah rendah dulu kalau ada cikgu yang mintak tolong angkatkan buku teks yang tebalnya sama tinggi dengan budak berdiri, akulah yang mula-mula sekali angkat tangan; volunteer.Masa hari sukan sekolah pulak kalau ada budak-budak yang pengsan masa lumba lari; perempuan utamanya; maka akulah antara para pengangkatnya.Kadang-kadang aku angkat sorang-sorang je, kalau perempuan la.

Meningkat remaja, masa Tingkatan 5, ada sekali aku naik motor Yamaha Sport abang aku pergi bazar Ramadhan beli juadah berbuka.Akibat terlalu lebih ambik lap ikut jalan tanah merah masa nak balik, aku eksiden tergolek sebelah tali air.Lepas tu gempar satu kampung dengan cerita anak Mat Arep eksiden sampai patah tulang selangka, dengan motor pecah muka, tapi masih mampu merempit balik rumah.

Masa lepas SPM aku kerja kilang papan kat kampung.Kerjanya bukan calang-calang.Kena angkut kayu; kena angkat batang balak sebesar dua tiga pemeluk.Kerja kilang papan bukan kerja ringan macam tekan-tekan laptop kat ofis tu.Bukan jugak kerja mudah macam buat-buat selak file masa boss lalu.Kerja kat kilang papan perlu tenaga padu; perlu kudrat jitu korang tahu?Badan kena sihat.Otot kena padat, kalau tak memang tak larat.Sebab tu lah orang-orang kampung kata aku kuat.

Menjangkau dewasa, masa sedang ralit bercinta, aku pernah dukung makwe aku (wife aku la) naik puluhan anak tangga dari jalan masuk sampailah ke aras bawah Menara KL.Semuanya cuma disebabkan dia lenguh panjat tangga.Walaupun berat wife aku masa tu memang berbeza dengan beratnya sekarang; apa tak cukup kuat ke tu?Pendek kata jika nak dikirakan dari segi kudratnya aku memang kuat; sejak kecik lagi.Aku memang gagah sejak azali.

Tapi; kenapa masa aku sakit gigi ni, aku siap boleh tertungging-tungging tumbuk tilam pagi-pagi dinihari?Kenapa masa sakit gigi ni, air mata aku keluar tanpa aku sedari?Kenapa masa sakit gigi, rasa ngilu dan denyutnya macam muka kena langgar lori?Kenapa masa sakit gigi, kalau ada yang memekak kat sebelah aku rasa macam nak maki?Kenapa masa sakit gigi, semua skil mem'blog' aku macam dah lari?

Kesimpulannya; sekuat mana pun aku dari azali; segagah mana pun kudrat aku ni, tapi kalau dah sakit gigi, memang tak boleh mari.Nampaknya aku belum cukup kuat lagi.Seksa wo sakit gigi!

Cehhhhh........

Monday, April 26, 2010

KENAPA SAYA FOBIA DENGAN GAY

Petikan Harian Metro hari ni;

DUA GAY DURJANA
Oleh Hadzlihady Hassan
2010/04/26

KUALA LUMPUR: Gay durjana! Itu gelaran buat dua lelaki bernafsu songsang yang membelasah seorang lelaki selepas cubaan mereka mengurat dan menggoda mangsa yang sedang berehat di Taman Tasik Permaisuri di sini, tidak dilayan.

Berita lanjut baca sini.

Ini salah satu contoh; kenapa aku amat fobia dengan gay.Lembut di dalam, keras di luarnya.

Hehhhhh........

Saturday, April 24, 2010

CHATEAU DE PUAH

Alamat macam dalam gambar; tapi kalau nak exact location cari sini.

Senang je nak cari.Kalau tanya orang pun, ramai yang dah tahu, sejak-sejak restoran ni masuk JJCM TV3 hari tu.Sebenarnya aku datang sini pasal nak rasa masakan Uzbekistan macam yang diwar-warkan.Dah lama sangat dah asyik dok makan masakan Malaysian dan Thailand; dah naik bosan.Itu belum dikira lagi masakan Indian dan Chinian yang boleh dikatakan hari-hari aku telan.Heh!Maklumlah...1Malaysian!

Nasi Bukhara Ayam

Nasi Bukhara Kambing

Sebenarnya ada macam-macam choice lagi tapi aku tak ada keberahian nak pesan takut tak kena selera.Infact rasa kedua-dua dish lebih kurang sama je; macam nasi beriani je pun rasanya, cuma beza dekat ayam dan kambing tu je.Kesimpulannya kalau nak aku comparekan nasi bukhara ni dengan nasi beriani; aku rasa aku akan pilih JM Briani.

Akhirnya; masa nak balik aku jumpa si kucing oren gemok (k.o.g); bukan k.o.g si penulis blog tapi k.o.g original.Memang tak sama walaupun kedua-duanya berkongsi nama.

Cuma yang samanya; kedua-dua k.o.g memang pemalu.Aku nak snap gambar dia pun susah bukan main.Siap paling-paling muka macam artis.

Hehhhhh.......

Thursday, April 22, 2010

RINDU

Peksa dah habis.Paper design yang aku jawab petang semalam langsung tak menunjukkan ciri-ciri nak dapat 'A'.Macam nak ke parit ada la.Segala ilmu yang aku ada macam tak mampu nak jawab soalan yang ditanya; padahal aku rasa aku dah baca semua.Entah sebab apa aku lupa formula.Aku syak separuh ilmu aku dah tumpah masa aku terbongkok-bongkok mandikan Danish sehari sebelumnya.Dem!

Keluar bilik peksa jiwa rasa semak.Aku menapak ke kereta sebelum drive laju-laju balik Gombak.Balik tengok anak bini lagi bagus; boleh jugak release kepala otak.Dah dekat 2 minggu aku sibuk kerja dan study serentak; sampai tak ada masa nak layan anak-anak.Kesian dia orang; tentu dia orang rindu dengan gurau senda aku.

Sampai Gombak aku main-main kejap dengan Qistina dan Danish.Mengekek-ngekek anak-anak aku tu bila aku ada.Rindu sungguh agaknya.Tak sampai dua jam lepas tu; lepas Isyak, aku keluar bersukan macam biasa kat Selayang Mall.Sebelum keluar wife aku yang sedang melipat kain baju di bucu katil siap pesan suruh aku balik awal.Mungkin dia pun macam anak-anak aku jugak, 'rindu' kat aku.Heh!

Lepas mengerah keringat dengan melompat-lompat pukul bulu itik kat tengah gelanggang; aku makan dengan kawan-kawan sepermainan.Tepat pukul 12.30 malam aku dah sampai kat Gombak.Masa aku sampai Danish dah pun tertidur atas toto kat ruang tamu.Memang dah jadi kebiasaan dia akan tidur dengan adik-adik ipar aku kalau kita orang tidur kat rumah mak mentua aku ni.Aku usap kepala anak sulung aku tu.Cium sekali kat pipi; sekali kat dahi.Kesian!Tentu belum hilang rindunya kat aku.

Pelan-pelan aku masuk bilik; wife aku dan Qistina pun dah tertidur.Aku pandang muka Qistina lama-lama.Walaupun anak kecik aku tu tak boleh bercakap lagi; tapi dari riak eksited yang dia tunjukkan masa aku balik tadi; aku tahu, dia pun macam abangnya jugak, rindu kat aku.

Aku pandang pulak muka wife aku yang tengah nyenyak tidur.Walaupun wife aku ni faham dengan situasi aku sebagai pekerja dan pelajar; tak banyak komplen dan jarang bersungut; aku tahu dia memang rindukan aku.Kalau tidak masakan dia akan tertidur dengan kain baju tersusun kemas di hujung katil dan underwear aku terlipat rapi disisi.Rindu sungguh nampaknya.Hehhhhh........

Tuesday, April 20, 2010

TUMPAH

Masuk ofis balik lepas seminggu bercuti.Masih ada satu paper lagi yang aku kena ambik esok.Subjek design yang padat dengan kiraan.Rasanya dah letih dah otak saraf menghafal step dan formula.Tangan pun dah naik lenguh menekan kalkulator.Kepala pulak dah naik tepu; dah sarat sangat dah dengan ilmu.Cuma tunggu masa; cuma hitung waktu.

Nampaknya aku kena mula control cara jalan sekarang ni.Tak boleh dah nak tunduk-tunduk ikut suka hati.Tak boleh dah nak pusing sana sini ikut sedap kaki.Duduk pun kena tegak tegap.Posisi badan kena tetap.Takde bongkok-bongkok; takde rukuq-rukuq.Leher mesti maintain kedudukan; muka mesti pandang ke depan.Buat kerja pun kena slow-slow; kena pelan-pelan.

"Apahal ko duduk tegak macam majlis formal dari tadi ni?", tanya member ofis aku masa lunch semalam.

"Aku dah study banyak; tu pasal kena duduk tegak-tegak",aku jawab tanpa berpaling.

"Apasal kalau study banyak kena duduk tegak-tegak?",tanyanya lagi dengan nada tak puas hati.

Dengan cermat dan tertib aku menoleh ke sisi; macam gerakan kepala Linda Blair dalam Exorcist, cuma bukan 360 degree.Aku pandang mukanya tepat ke anak mata, terus ke dalam hati; aku nak dia mengerti.Dengan nada seserius mungkin aku jawab:

"Aku takut ilmu aku tumpah.Malas nak study lagi".

Cehhhhh.........

Monday, April 12, 2010

PEKSA

Peksa dah mula.Walau ini bukan kali pertama namun gigilnya terasa seperti malam pertama.Moga aku berjaya dengan jaya hendaknya.

Aminnnnnn......

Friday, April 2, 2010

KIDAL

Hari ni aku nak ajar sains.Baca betul-betul dan fahamkan.

Otak kita ada dua bahagian.Satu belah kanan, satu belah kiri.Kedua-duanya mempunyai kecenderungan yang berbeza.Otak kanan biasanya lebih berat kepada hal persamaan, fantasi, kreativiti, bentuk atau ruang, emosi, muzik dan warna.Otak kiri pula lebih hala ke perbezaan, angka, urutan, tulisan, bahasa, kiraan dan logik.Daya ingatan otak kanan biasanya bersifat long term memory.Daya ingatan otak kiri pula short term memory.

Orang yang otak kanannya lebih dominan dari otak kiri akan menggunakan tangan kiri (kidal).Orang yang otak kirinya lebih dominan dari otak kanan akan menggunakan tangan kanan.Ramai orang dilahirkan sebagai pengguna tangan kanan tapi tak ramai orang dilahirkan sebagai kidal.Memandangkan otak kanan lebih berat ke arah fantasi dan kreativiti, maka orang kidal biasanya dianggap lebih genius; contohnya Albert Einstein, Isaac Newton dan Henry Ford.

Masa sekolah menengah dulu pun aku ada sorang member kidal.Mamat ni kalau bab pelajaran memang power gila; memanjang top 3 dalam kelas.Kalau bab muzik pulak dia sampai tahap main gitar guna gigi.Sukan dan permainan pulak jangan cakaplah; semua dia ceburi.Dari lumba lari membawa ke polis sentri; dari ragbi membawa ke hoki; keterampilannya memang terbukti, sekaligus membuatkan aku respek gila pada budak-budak kidal ni.

Faham?Kesimpulan yang aku dapat ialah, orang kidal adalah golongan genius dan terpilih; malah aku amat berharap anak-anak aku semuanya kidal nanti.

Sayang sekali aku bukan dilahirkan sebagai seorang yang kidal; malah tak ada yang kidal pun dalam family aku.Wife aku; pun kebetulannya bukan kidal. Anak perempuan kecik aku, si Qistina tu asyik kemam tangan kanan je sekarang ni; tak de harapan jadi kidal nampaknya.Abangnya si Danish tu pulak nampak-nampak gayanya pengguna tangan kanan tegar; dari suap nasi, menulis, tekan remote Astro '611' sampailah cuci bontot dan korek hidung semuanya dia hentam pakai tangan kanan.Memang terbukti ke'kanan'annya.

Tapi ada satu masalah yang aku nampak pada anak lelaki aku ni.Masalah yang agak payah nak aku huraikan di sini.

Ini tulisan Danish.Pejam sebelah mata pun memang korang tahu; cuma no 1, 4, 7 & 8 saja yang betul; yang lain-lain semuanya terbalik, padahal dia tulis guna tangan kanan.Ini macam mana nak kira ni?Kanan ke kidal anak aku ni?

Aku syak otak anak aku yang kidal.Hehhhhh..........

Thursday, April 1, 2010

KARI KEPALA IKAN

Pekena kepala ikan tengahari ni pun best jugak!Sekali sekala mem'bodoh'kan diri apa salahnya.Kalau memanjang nampak pandai sangat pun susah jugak.Kan?

Hehhhhh.........

Friday, March 26, 2010

HARI BUMI

Hari bumi datang lagi macam tahun-tahun yang lepas.Dah macam hari raya pulak dah benda ni; tiap-tiap tahun mesti ada.Tapi, bagi aku kempen ni bagus jugak lah pasal sekurang-kurangnya setahun sekali bumi nak jugak rasa sejuk, rasa selesa.Asyik pemanasan global je; mana boleh tahan.Korang nak ke kalau kepala dengan kaki korang je yang rasa sejuk macam kutub bumi?Dada membawak ke lutut pulak panas nak mati.Mahu?Sekali sekala takpe lah.Tapi kalau selalu boleh bawak demam tahu?

Kalau bumi boleh bercakap dah lama dah kita semua kena tiau.Dahlah datang menumpang; alih-alih buat benda laqho sampai merosakkan ekosistem.Lapisan ozon yang dulu sikit punya tebal dah makin nipis bumbungnya.Pembakaran hutan sana sini.Pelepasan asap industri berleluasa.Pencemaran sungai dan laut serta macam-macam lagi.

Pendek kata bumi sendiri dah naik confius.Kat gurun dah turun salji macam kat kutub.Kat kutub pulak dah panas macam kat gurun.Jadi dengan adanya kempen yang setahun sekali ni, at least kita kasi can lah kat bumi untuk bersenang-lenang walaupun sejam.Mana-mana yang aware tu padamkanlah lampu masing-masing malam esok; dari pukul 8.30 sampai 9.30 malam.

Lepak-lepak kat rumah sambil pasang lilin pun ok jugak sekali-sekala.Layan borak cerita hantu ke.Pekena candle light dinner ke apa ke.Kalau nak main sembunyi-sembunyi pun takpe jugak.Tak pun tidur awal ke atau tunaikan tanggungjawab mana yang patut; lebih awal dari biasa ke.Terpulanglah!Yang penting kita semua sokong 'Earth Hour'.Kesian lah sama dengan beruang panda kat bawah gambo tu ye.Ye tak?

Vote earth!

Tuesday, March 23, 2010

MOHD CHAN ABDULLAH

Hari tu aku pergi Restoran Mohd Chan Abdullah lepas terpengaruh dengan chinese food kat blog student England dan blog businessman berjaya; walaupun menu tak sama aku tak kira; janji chinese food.Restoran yang aku pergi ni dekat dengan Carrefour Wangsa Maju.Ada lagi 4 - 5 branch kat area KL dan Selangor ni; untuk branch-branch lain boleh rujuk sini.

Menunya ada macam-macam
Pening kepala aku nak pilih.Sampai aku terpaksa mintak tempoh 5 minit kat waiter tu untuk order.

Tomyam Seafood
Rasanya tak macam tomyam siam; rasa lain macam sikit tapi kira ok lah.Boleh makan 2 -3 orang ni.Mujur jugak aku order kecik je.Kalau besar dah tentu tak habis.

Baby Kailan Seafood
Sampai tergolek-golek udang dan sotongnya.Memang terbukti betul ke'seafood'annya.Rasa standard; rasa kailan goreng biasa letak sos tiram.

Daging masak 'Kam Heong'
Macam daging masak kicap ada, macam masak sos tiram pun ada.Tapi ada letak udang kering.Sedap jugak rasanya.

Butter Prawn
Ada 6 ekor dan besar-besar udangnya tapi rasa udang adalah tawar dan tak sebati dengan butternya.Patutnya kena perap lama sikit udang ni.Eh!Butter prawn kena perap dulu ke?

Masa lauk-lauk ni semua sampai dan dihidangkan kat atas meja kita orang, aku perasan ada satu couple yang tengah makan kat meja sebelah asyik memerhati dan berbisik-bisik.Apa ko pandang-pandang?Ko tak tahu aku tengah kebulur ni?Dengki la tu pasal dia orang cuma makan nasi yang siap ada lauk je sorang satu.Takde hidang-hidang macam kita orang ni.Ke dia orang hairan pasal kita orang cuma 2 orang, tapi lauknya untuk 4 - 5 orang?Entahlah!Mungkin jugak kot.

Apapun kedainya bersih.Servis cepat.Lauk sedap kecuali butter prawn.Harga pun boleh tahan; RM60 untuk 4 lauk dan kesudahannya kita orang memang tak larat nak habiskan semua lauk tu dan terpaksa mintak tolong waiter tu tapau.

Hehhhhh.......