Thursday, October 7, 2010

MACAM MANA AKU BOLEH LUPA

Isnin.Hari baru, minggu baru dan hari first aku ke ofis baru.Walaupun jaraknya dari rumah mak mentua aku agak jauh berbanding ofis SCG dulu, tapi kira ok la pasal time masuk ofis baru aku ni fleksibel; dari 8.30 sampai 9.30 am.Jadi aku tak adalah terkejar-kejar sangat walaupun jalan nak ke Bangsar tu memang terkenal dengan jemnya.

Dalam 7.15 am aku dah bersiap bagai dengan slack dan kemeja lengan panjang yang dah aku lipat sampai ke siku, untuk ke ofis.Tugas hantar Danish ke sekolah aku serahkan pada pak mentua aku.Hari first kerja mana boleh lambat.Tak kan lah aku nak masuk ofis pukul 9.30 am macam yang aku selalu buat kat SCG dulu.It will drop my water face on the lovely morning you know.

Time-time 7 lebih ni jalan kat Gombak memang tengah mula sedap-sedap nak sesak.Nak drive keluar dari rumah mak mentua aku tu je pun kereta dah berbaris panjang macam kat drive-thru Mekdi.Terhegeh-hegeh saja jalannya.Time ni kalau lawan lumba lari dengan kura-kura pun mahunya aku kena tinggal 7-8 tiang.Nak lepas simpang depan saja dah makan masa dekat 20 minit.

Tak boleh jadi; aku kena cari jalan alternative kalau macam ni.Dari simpang depan aku peletok ke Gombak Permai menuju Kg. Laksamana seterusnya ke Jalan Sg. Tua.Mujur pilihan aku tepat; jalan lapang dan clear.Aku senyum sorang-sorang.Kalau macam ni mahunya setengah jam je aku dah boleh sampai kat Bangsar.

Selang 5 minit lepas tu aku dah pun sampai kat Medan Selayang dan terus peletok masuk ke parking.Macam biasa macha kat gate masuk tu cuma angkat kepala.Tak payah nak ambik-ambik tiket parking.SCG dah bayar parking aku tiap-tiap bulan apa?Masuk je kawasan parking, kereta pun tak banyak lagi.Heran!Selalunya kalau aku sampai, parking kat bawah tu memang dah sedia pack.Aku tengok jam sekilas.Patutlah; baru pukul 7.45 am rupanya.

Eh!Tiba-tiba aku rasa macam ada benda yang tak kena.Patutnya kalau ikutkan bajet aku tadi, aku sampai ofis baru dalam pukul 8 lebih kan?Ni macam mana boleh aku sampai awal sangat pulak ni?Cepat-cepat aku pandang keliling, cuba me'refresh' memory.

Astghafirullahhalazim!Aku kat bawah ofis SCG rupanya, bukan kat Bangsar.Celaka!Dengan sumpah seranah yang berjela-jela atas kesengalan diri, aku drive laju-laju keluar dari parking menuju highway Duke.Mujurlah berkat ilmu yang aku tuntut dari Michael Schumacer masa kat litar Spa itu hari, akhirnya aku sampai kat Bangsar dalam pukul 8.15 am.Alhamdulillah!

Hehhhhh……

10 comments:

kucingorengemok said...

biol! haha!

Faizah Jaafar said...

rindu lagi ke?

Cik Lurpak said...

aku dah agak dahhh.. itu le kerojenye, berangan ajeee..

afendi ariff said...

k.o.g: dah tua mcm tu la...

faizah: ada jgk la sket!

meloves: bkn berangan sis...tp terbiasa...heh!

en_me said...

dah lamer me tak lalu jalan gombak tewww..

J@J@ / Bini The Rock said...

Berangan kuat nih!!

err..
takde ke geng2 lama yg nmpk lu masa tu hah??

xD

afendi ariff said...

me: jemnya teruk me...samapi tak lalu lah ko nak lalu kat situ!

jaja: wa rasa takde sis...heh!

DrSinga said...

banyak makan semut!!

indahnyasisuria said...

haha.. bestnye dpt kerje baru.. :D

afendi ariff said...

dr: tu la kak...heh!

cik mimpi: bila nak berenti?