Friday, March 26, 2010

HARI BUMI

Hari bumi datang lagi macam tahun-tahun yang lepas.Dah macam hari raya pulak dah benda ni; tiap-tiap tahun mesti ada.Tapi, bagi aku kempen ni bagus jugak lah pasal sekurang-kurangnya setahun sekali bumi nak jugak rasa sejuk, rasa selesa.Asyik pemanasan global je; mana boleh tahan.Korang nak ke kalau kepala dengan kaki korang je yang rasa sejuk macam kutub bumi?Dada membawak ke lutut pulak panas nak mati.Mahu?Sekali sekala takpe lah.Tapi kalau selalu boleh bawak demam tahu?

Kalau bumi boleh bercakap dah lama dah kita semua kena tiau.Dahlah datang menumpang; alih-alih buat benda laqho sampai merosakkan ekosistem.Lapisan ozon yang dulu sikit punya tebal dah makin nipis bumbungnya.Pembakaran hutan sana sini.Pelepasan asap industri berleluasa.Pencemaran sungai dan laut serta macam-macam lagi.

Pendek kata bumi sendiri dah naik confius.Kat gurun dah turun salji macam kat kutub.Kat kutub pulak dah panas macam kat gurun.Jadi dengan adanya kempen yang setahun sekali ni, at least kita kasi can lah kat bumi untuk bersenang-lenang walaupun sejam.Mana-mana yang aware tu padamkanlah lampu masing-masing malam esok; dari pukul 8.30 sampai 9.30 malam.

Lepak-lepak kat rumah sambil pasang lilin pun ok jugak sekali-sekala.Layan borak cerita hantu ke.Pekena candle light dinner ke apa ke.Kalau nak main sembunyi-sembunyi pun takpe jugak.Tak pun tidur awal ke atau tunaikan tanggungjawab mana yang patut; lebih awal dari biasa ke.Terpulanglah!Yang penting kita semua sokong 'Earth Hour'.Kesian lah sama dengan beruang panda kat bawah gambo tu ye.Ye tak?

Vote earth!

Tuesday, March 23, 2010

MOHD CHAN ABDULLAH

Hari tu aku pergi Restoran Mohd Chan Abdullah lepas terpengaruh dengan chinese food kat blog student England dan blog businessman berjaya; walaupun menu tak sama aku tak kira; janji chinese food.Restoran yang aku pergi ni dekat dengan Carrefour Wangsa Maju.Ada lagi 4 - 5 branch kat area KL dan Selangor ni; untuk branch-branch lain boleh rujuk sini.

Menunya ada macam-macam
Pening kepala aku nak pilih.Sampai aku terpaksa mintak tempoh 5 minit kat waiter tu untuk order.

Tomyam Seafood
Rasanya tak macam tomyam siam; rasa lain macam sikit tapi kira ok lah.Boleh makan 2 -3 orang ni.Mujur jugak aku order kecik je.Kalau besar dah tentu tak habis.

Baby Kailan Seafood
Sampai tergolek-golek udang dan sotongnya.Memang terbukti betul ke'seafood'annya.Rasa standard; rasa kailan goreng biasa letak sos tiram.

Daging masak 'Kam Heong'
Macam daging masak kicap ada, macam masak sos tiram pun ada.Tapi ada letak udang kering.Sedap jugak rasanya.

Butter Prawn
Ada 6 ekor dan besar-besar udangnya tapi rasa udang adalah tawar dan tak sebati dengan butternya.Patutnya kena perap lama sikit udang ni.Eh!Butter prawn kena perap dulu ke?

Masa lauk-lauk ni semua sampai dan dihidangkan kat atas meja kita orang, aku perasan ada satu couple yang tengah makan kat meja sebelah asyik memerhati dan berbisik-bisik.Apa ko pandang-pandang?Ko tak tahu aku tengah kebulur ni?Dengki la tu pasal dia orang cuma makan nasi yang siap ada lauk je sorang satu.Takde hidang-hidang macam kita orang ni.Ke dia orang hairan pasal kita orang cuma 2 orang, tapi lauknya untuk 4 - 5 orang?Entahlah!Mungkin jugak kot.

Apapun kedainya bersih.Servis cepat.Lauk sedap kecuali butter prawn.Harga pun boleh tahan; RM60 untuk 4 lauk dan kesudahannya kita orang memang tak larat nak habiskan semua lauk tu dan terpaksa mintak tolong waiter tu tapau.

Hehhhhh.......

Friday, March 19, 2010

Wednesday, March 17, 2010

SOYA

Sekarang ni kompeni air soya pun dah berani buat lawak kasar dengan aku.

Aku rasa ni pengaruh Raja Lawak Astro hari tu la ni.Pon pon sungguh!

Hehhhhh........

Tuesday, March 16, 2010

MINTAK NYAWA

Perit tekak.Batuk.Sakit dada.Semput.Semua lengkap.
Mintak nyawa.Mintak oksigen.Mintak ventolin.
Aduihhhhh.........

P/s: Tak sempat nak lawat kawan-kawan.Dah lama ketinggalan.Akan qada semuanya bila keadaan mengizinkan.

Monday, March 8, 2010

KAKI

Bayangkan kaki comel ini menjadi keras bak tukul besi.
Menghentam kepala mu tanpa henti.
Menyepak tubuh badan mu tanpa belas di hati.
Adakah sakit yang kau rasai?

Pesanan aku kepada golongan bacul pendera kanak-kanak....cari lawan setanding la baru tahu langit tinggi rendah!Budak-budak kecik bolehla ko buli!

Cehhhhhh.......

Friday, March 5, 2010

MASAK

Tak tahu sebab apa minggu ni aku asyik nak post pasal makan je.Mungkin minggu ni minggu makan aku kot.Heh!Apa pun ni air tangan aku masa Maulidur Rasul hari tu.

Sotong & lala bakar Portugis (ikut sedap hati letak nama).

Resepi ni boleh ambik kat blog hantumakan.Aku belasah je campak-campak semua benda; blend dan tumis.

Kailan goreng biasa.

Nama pun biasa.Ketuk bawang putih; tumis dan guna sos tiram.Campak sotong dan kailan.Siap seperti biasa.

Sotong goreng kunyit.

Kunyit ada sikit je; tu pasal tak kuning sangat.Malas aku nak pergi kedai.Guna je apa yang ada.Dah!Siap tiga menu cepat yang aku makan anak beranak hari tu.

Kalau masak sendiri ni memang aku kurang lalu sikit.Air tangan sendiri tak sama dengan air tangan wife sendiri.Feel dia lain.Nak kata tak sedap; aku tengok sampai bertambah-tambah wife aku makan.Bila aku jeling; dia cakap dia makan untuk Qistina.Semua zat-zat tu untuk anak dara aku tu.Yelah tu!

Kesimpulannya: Sedap la kot!

Hehhhhh..........

TEPPANYAKI (鉄板焼き)

Ini makanan Jepun.Bagi yang tak tahu rujuk sini.

Mr. Teppanyaki,
Bawah Jaya Jusco,
One Utama.

Chicken Teppanyaki

Abaikan pinggan yang sumbing di kiri dan kanannya itu.Fokuskan pandangan pada isi ayam yang digoreng secukup rasa.Tidak terlalu garing.Tidak terlalu raw.Sedang elok.

Fish Teppanyaki

Biasanya dia orang pakai ikan Dory.Berlambak ada jual kat hypermarket.Biasanya RM10 je dah boleh dapat 2 - 3 ketul yang saiz besar tapak tangan (yang frozen).

Fish Teppanyaki (full set)

Abaikan chopstick tu.Tak reti aku nak sepit-sepit.Aku pakai sudu garfu je.Sup dia ada tauhu goreng dan rasa masam-masam sikit.Tak tahu lah masam sebab basi ke atau memang rasa original.Heh!

Er....aku ada kasi tahu tadi Teppanyaki ni makanan Jepun kan?Tapi kenapa 'Mr. Teppanyaki' ni semua tak macam Jepun pun?

Hehhhhh.........

Wednesday, March 3, 2010

KACANG POOL

D-G-07 Ritze Perdana,
No 5 Jln PJU 8/2,
Kat Damansara Perdana

Terpaksa pergi pasal wife aku dah siap meratap tangis peluk kaki nak pergi; dek tergoda dengan pujuk rayu Serina Chef Wan dalam Jalan-jalan Cari Makan, TV3 yang dia tengok entah bila.Nama je cikgu tapi mudah betul terpengaruh dengan media.Heh!

1/2 of the menu

Lagi 1/2 drinks.Katanya sirap bandung kat sini sedap; tapi aku tak tak order.Sakit tekak.Aku order teh Lipton vanilla je.Tak tahu pulak Lipton ada perasa2.

Roti bakar tebal yang sedap

Dia orang sapu mentega.Rangup di luar.Lembut di dalam.Pendek kata roti ni memang enak dimakan begitu saja.Kalah gardenia.

Kacang pool kamben

Aku pernah makan benda ni sekali masa MAHA 2006 kat UPM.Dah lama.Dah lupa rasa dia macam mana.Ini kali ke-2; dan pada pendapat aku, kacang pool ni sedap jugaklah; memang terasa kekambingannya.Cuma agak kurang berbaloilah makan kacang pool 2 orang je dah dekat RM20.Baliknya aku kena topup dengan megi lagi; mana tahan makan kacang.

Hehhhhh..........

Tuesday, March 2, 2010

BAEK PUNYE

Agak-agaknya 'rintangan' apalah yang boleh diredah dengan gaya lompatan macam iklan Carefree ni?
Hehhhhh........

*Main zero-point?