Wednesday, February 24, 2010

MOTIVASI DIRI

Bosan!

Perasaan bosan biasanya timbul kerana kita melihat sesuatu benda itu dari sudut yang sama, dari kacamata yang biasa ataupun apabila kita melakukan sesuatu kerja itu dengan cara yang serupa di dalam waktu yang serupa.Oleh itu; sekali-sekala kita perlu juga melakukan kelainan di dalam hidup kita, melakukan sesuatu yang baru, sesuatu yang aneh, sesuatu yang berbeza, yang seterusnya dapat mengurangkan perasaan bosan.

Keanehan mampu mengubah penjara menjadi seindah istana, dan mampu mengubah istana menjadi sesempit penjara.Ada tokoh besar 'lahir' di penjara; contohnya Nelson Mandela; kerana beliau melihat penjara melalui pandangan yang berbeza, melalui fikiran dan semangat yang tidak pernah terpenjara.Hanya jasadnya sahaja yang terkongkong di sebalik jeriji besi, namun fikiran, semangat, mental mahupun kreativitinya masih tetap merdeka dan bebas mengembara ke segenap maya.

Seorang gadis biasa seringkali mendambakan kehidupan yang senang lenang di istana, bak seorang puteri raja.Sementara seorang puteri raja yang hidup di dalam istana terlalu amat ingin hidup lepas bebas, bak seorang gadis biasa.Lihat sahaja kepada Puteri Masako Owada dan mediang Puteri Diana; bagaimana kekangan istana membataskan pergerakan dan menjadi penjara seharian mereka.Mereka terkongkong di dalam rutin dan kebiasaan yang tidak pernah cuba diubah mahupun digarap ke dalam pola yang baru.Betapa mereka melihat semua rutin itu dengan cara yang sama, di dalam tempoh waktu yang lama; lantas menimbulkan perasaan bosan yang tidak terhingga.Keindahan hidup di istana nyatanya hanya keindahan sementara.

Sesuatu yang indah itu tidak akan selamanya indah jikalau sudah seringkali dilihat.Keindahan selalunya mendambakan pembaharuan.Ia indah kerana ia baru; kereta baru umpamanya.Namun, jika sesuatu benda itu indah, tetapi ia telah hadir di dalam jangkamasa yang lama, maka ia telah cenderung menjadi sesuatu yang tidak lagi indah; sesuatu yang biasa; isteri tua umpamanya.Oleh itu walaupun kita tidak mampu untuk membuat pembaharuan terhadap sesuatu benda, sekurang-kurangnya kita perlulah mengubah cara kita melihatnya, bagi menghilangkan perasaan bosan.

Bosan membaca?


Sabun mandi ni aku jumpa dalam toilet kat ofis.Aku tak pasti di tahap mana kebosanan orang yang buat benda ni.Aku juga tak pasti sama ada dia perempuan atau lelaki.Kalau dia perempuan; aku syak dia guna kuku atau jari.Kalau dia lelaki; aku rasa dia guna kunci.Tapi apa yang aku pasti; dia memang bosan gila 'terpenjara' di dalam bilik kecil ni; lalu dia ambil keputusan mengubah rupa sabun mandi menjadi begel prosperity mekdi.

Hehhhhh........

Friday, February 12, 2010

AKU TAK BELAJAR TESL; AKU BELAJAR CIVIL

Hari tu aku bawak Danish pergi mekdi Sri Gombak pasal wife aku teringin sangat nak makan prosperity burger.Masa tinjau-tinjau menu board kat atas kaunter tu aku tanya dia, "Abang nak ape?"; dan cepat-cepat dia tunjuk ke arah susunan kereta berbilang warna kat menu tu.

Aku baca sekilas nama menu yang boleh dapat hadiah kereta tu dan aku jadi serba salah tiba-tiba.Apa pelik benar nama menu makanan budak-budak kat mekdi ni?Apa dah tak ada nama lain ke dia orang nak letak?Dan perasaan serba salah tu makin menebal bila budak mekdi tu tanya aku nak order apa.

Aku diam sambil kepala ligat berfikir; kalau tak salah aku, masa aku baca komen Drsinga dalam entri aku sebelum ni;

Dia ada taip;
Gembira & Riang ria = Gay

Tapi setahu aku;
Gembira & Riang ria = Happy

Maka bolehlah aku simpulkan bahawa;
Happy = Gay?

Jadi;
Bolehkah aku order 'Gay Meal' dekat budak mekdi yang tengah tunggu order aku ni?

Hehhhhh.......

Thursday, February 11, 2010

BENDA AJAIB DI KLINIK

Jumaat.Seiring kulit yang mula ditumbuhi sisik, tepat pukul 11.00 pagi aku keluar ofis; menuju Gombak untuk ambik wife aku dan Qistina.Anak kecik aku tu batuk, selsema dan ada kahak.Kesian betul aku tengok.Baru je 2 bulan kenal dunia dah dapat 3 serangkai penyakitnya.

Macam nak menitik air mata aku tengok badan kecik tu terhinggut-hinggut pasal batuk.Sebak wo!Dah la badan kecik comel; termuncung-muncung pulak mulutnya melawan batuk.Kalaulah penyakit-penyakit tu boleh di'trade in' macam beli handphone kat kedai; tentu dah lama aku 'beli' semua penyakit anak aku tu.

Dari Gombak aku 'menjalar' laju menuju Selayang Jaya; mencari Klinik Kanak-kanak Chan.Member wife aku cakap kat situ ok rawatannya; cuma mahal sikitlah.Ah!Peduliknya mahal.Mahal lagi value anak dara aku seorang ni.Dah la nak mendapatkannya seksa; siap nak kena tunggu lama; siap berpeluh jantan betina (itupun kalau peluh ada jantina).

Qistina dengan fesyen rambut Man Bai; tengah nyenyak tidur.

Kita orang tak tunggu lama untuk jumpa dokter.Lepas check pernafasan dokter tu kata anak aku tu ada banyak kahak; takut nanti kena jangkitan kuman.So dia suggest anak aku ambik oksigen untuk kurangkan kahak.Ambik oksigen boleh kurangkan kahak ke?Apa selama ni anak aku tak ambik oksigen ke ape yang sampai ada kahak ni semua?Entahlah!Aku ni nama je anak Ariff tapi aku memang kurang arif pasal ilmu kedokteran; so ikut jelah; janji anak aku elok.

Lepas tu kita orang disuruh masuk ke bilik sebelah.Dalam bilik tu aku nampak ada sofa dan satu benda yang aku agak untuk supply oksigen.Misi tu cakap kena ambik oksigen dalam 5 minit, so aku kena pegang alat tu dan suakan kat hidung anak aku.Masa aku tekan benda tu dia siap keluarkan asap putih; sejuk dan bunyi berdesis (macam tahu-tahu je aku tengah mengular).

Aku suakan dulu benda tu ke hidung aku; mana tahu kalau-kalau asap putih tu gas beracun ke atau boleh kasi lalok ke ape.Sekali sedut je serta-merta aku dah rasa macam berada kat air terjun Gabai; nyaman dan fresh.Wah!Cepat-cepat aku suakan asap putih tu kat hidung anak aku.Mula-mulanya dia terkejut jugak, tapi tak lama kemudian terus kuyu mata anak tu.

Makin lama makin kecik matanya.
P/s: Putih-putih kat kepala tu bukan pasal asap putih tu ye; itu bedak sejuk.

Huh!Best gile benda ni.Tak payah susah-susah pergi riadah kat hutan rekreasi; tak perlu payah-payah pergi berkelah kat tempat tinggi.Sambil lepak depan tv layan Astro pun boleh dapat udara fresh lagi suci.Ajaib sungguh.Kalau buat bisnes benda ni kat site mahunya berebut-rebut Indon beli.Apa pasal sebelum ni aku tak pernah perasan benda ni kat farmasi?Macam maca nak beli?Ada jual ke ni?

Ke aku sorang je yang tak tahu?Maaf ye!Aku ni nama je anak Ariff.Hehhhhh.........

Tuesday, February 9, 2010

MEETING

First time jumpa MB; agak tegas orangnya.
Tapi lembut gaya percakapannya.

Agaknya orang Johor memang lemah lembut belaka.
Walau kadang-kadang ada yang mengaku 'singa'.
Hehhhhh......

Friday, February 5, 2010