Monday, January 21, 2013

ROKOK UNTUK SEMUA

Hari tu Jumaat, 11 Januari, pagi. Aku memandu santai di highway DUKE menuju tempat kerja. Nak cepat-cepat pun tak boleh juga. Dari Gombak menuju Bangsar memang sesak gila. Tak kiralah jalan mana yang aku pilih. Jalan Kuching ke, Jalan Gombak ke, DUKE ke…..semuanya sama saja.  Dia punya sesak memang sendat, padat, melekat, tak hengat. Sambil-sambil layan radio, aku toleh kiri kanan, jengah-jengah pemandu sebelah menyebelah. Manalah tahu kalau-kalau selisih dengan Siti Nurhaliza, boleh jugak ucap hepi bestday ke apa. Tak pun tukar-tukar no talipon ke.Heh!

Bosan mengusha pemandu sebelah menyebelah yang langsung tak ada rupa macam Siti Nurhaliza, aku cilok mencilok sampailah kat belakang sebuah MyVi putih, yang drivernya seorang wanita. Dari cermin pandang belakang keretanya, aku boleh nampak jelas muka dia. Walaupun tak ada iras-iras Siti Nurhaliza, tapi kira ok la. Agak-agak dalam awal 20-an je umurnya. Memang dah sesuai kalau nak buat bini, aku rasa. Dengan dressing macam setiausaha, dengan rambut ada kaler-kaler, dengan cermin tingkap terbuka, sekali dia petik puntung rokok keluar kereta. Huh! Kalau aku bujang memang aku dah reject serta-merta.

Ikut cermin pandang belakang kereta aku, aku jeling kereta belakang pula, sebuah Satria lama juga dipandu seorang wanita. Dengan spek hitam yang sama besar dengan kepala, siap bertudung macam Yuna, aku rasa akak ni dalam lingkungan 40-an umurnya. Kalau ditelah dari dressingnya, nampak macam mak datin pun ada. Sesekali dia sedut rokok ditangan sebelum petik abunya keluar ikut tingkap yang ternganga. Wah! Sekarang ni mak datin pun hisap rokok juga? Moden sungguh dunia sekarang rupanya. Lelaki wanita dah tak ada beza. Umur dan latar belakang bukan lagi batasannya. Aku tak pasti kempen ‘TAK NAK’ Pak Lah dulu jadi apa? Rokok Untuk Semua!

Hehhhhh…….

6 comments:

kucingorengemok said...

kempen terbaru nama "now everyone can smoke"

Dr Singa said...

hai Dek...

bak alamat.. nak bagi something

:)
izat_ttdi@yahoo.com

gadisBunga™ said...

aku yang bujang dan tidak merokok ni pun belum ado yang masuk minang. aishhh!

sarukman said...

merokok tu trend terbaru agaknye, hehe

afendi ariff said...

k.o.g: katakan NAK pada rokok...ceh!

dr: tq kak...

gB: jgn sesekali merokok utk dipinang sis...heh!

sarukman: trend nak kasi mati...

sudipVSsenduk said...

dulu selalu skodeng blog ni senyap2, skrg nak bising2 la pulak...