Wednesday, April 6, 2011

BILA MAK TIDAK BERBAHASA MALAYSIA

Mak aku dah agak berusia.Tahun ini umur mak dah masuk 62.Walaupun dah berusia tapi mak masih boleh uruskan dirinya.Sungguhpun dia dah tak boleh buat kerja laju-laju macam masa dia muda, tapi dia masih boleh lagi handle semuanya.

Adik lelaki aku yang kerja bank Cimpeng kat kampung tu, duduk satu family dengan dia.Walaupun ada anak menantu dan cucu-cucu duduk sama, tapi mak tak susahkan depa.Memasak, membasuh, mengemas, mak buat semua.Anak-anak adik aku tu pun mak aku yang jaga.

Mak belajar cuma setakat sekolah rendah saja.Walaupun tak masuk sekolah menengah tapi mak boleh membaca; baca paper contohnya.Paper yang mak baca pula terhad kepada yang berbahasa Malaysia saja, Harian Metro terutamanya.Kalau nak baca paper Bahasa Inggeris mak memang tak terar. Tapi kalau Bahasa Cina dan Tamil jangan kata dia; aku pun sama; tak paham apa.

Walaupun mak tak terar Bahasa Inggeris, tapi dia bukan tak terar semua.Ada jugak ayat-ayat speaking basic yang mak tahu sepatah dua; yes & no contohnya.Mak belajar Bahasa Inggeris cuma dari perbualan anak-anak dia saja.Bila mak dengar perkataan yang anak-anak dia guna dan dia rasa dia faham maksudnya, maka mak akan guna dan praktikkan masa berbicara, walaupun sebutannya sedikit berbeza.

Antara beberapa perkataan yang kerap kali mak gunakan masa berbicara adalah seperti last minute dan stupid umpamanya.Pernah sekali perkataan bull shit pun terkeluar sama.Entah dari anak yang mana dia belajar; aku pun kurang periksa.Mungkin dari aku agaknya.

Namun korang jangan salah sangka.Perkataan bull shit yang mak aku gunakan tu nyata tersasar jauh dari maksud sebenarnya.Mak ingat bull shit itu ertinya orang bodoh yang berkepala jingga, padahal ia sebenarnya merujuk kepada taik lembu betina.Eh!Ya ka?Entahlah, aku pun tak berapa paham maksudnya.

Hari tu, masa aku balik kampung, mak leka bercerita tentang anak-anak dia.Dia kata abang-abang aku yang duduk kat KL tu semua dah lupa kat dia.Tiap-tiap minggu pergi sini sana tak apa.Tapi kalau nak balik kampung nak jenguk dia pun sikit punya seksa.

Adik dan adik ipar aku yang ada kat sebelah dia pun menyampuk sama.Bercerita perihal abang aku yang duduk kat Pandan Perdana pergi bercuti senyap-senyap ke Melaka; siap upload gambar dalam facebook semua, tapi dekat mak dia orang tak cerita apa.

“Hah!Kau pun selalu awning bubuh gambaq dalam spacebuk jugak ka?”,tiba-tiba mak aku bertanya.

Aku terdiam; agak blur seketika.Aku pandang muka adik aku, dia pandang muka wife dia.Wife aku yang ada kat sebelah aku pun terkedu sama.Masing-masing berkerut dahi cuba memahamkan apa yang mak aku maksudkan sebenarnya.

“Er, online kot mak, bukan awning”, pelan-pelan adik ipar aku bersuara setelah masing-masing terdiam, agak lama.

“Hah!Salah ka?”,soal mak aku dengan muka sedikit terpinga-pinga sedang kami semua dah tergelak sampai nak terbalik dunia.

Hehhhhh........

P/s: Saya sayang mak saya......anda bagaimana?

12 comments:

DeLancrettLurpak said...

heheheh.. bagus la mak ko bro.. tak malu kalau salah.. ada setengah orang tua tak suke belajar benda baru..

kirim salam mak ko ek bro..

kucingorengemok said...

kelas makcik...! takyah ngharapkan gomen aje

gadisBunga said...

hebat la makcik!

mak saya jenis yg faham english tapi takmo sebut. kalau sebut pun malu-malu aje. sayang mak!!

aliaaroslan said...

hebat betul mak encik.

saya pon bermessage2 dan calling2 mama saya hari2.

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom terjah entry terbaru
kereta gear auto dan gear manual


Ibu, ibu...
engkau la ratu hatiku
bila ku berduka
engkau hiburkan selalu...

kadang kala ibu speking english boleh tahan gak kan tak sangka plak

Nashays said...

cer check..jenjgn mak nko ade pesbuk gak..haaaa...mak sudah skodeng

HaniCheLat said...

:-)
tentulah saya sayang mak saya. hehehe.
kena bayangkan mak kamu bercakap dengan dialek negeri mana, baru lebih feel baca cerita ni.. :-)

indahnyasisuria said...

saya pn sayang mak saya.. :)

en_me said...

sapelar tak sayang makk kita.. tapi ade kan.. kanns

afendi ariff said...

meloves: nnti balik kg aku kim slm...

k.o.g: kelas mak aku...heh!

gb: selalu la ajak dia speaking...

alia: mak ko speaking cam air dik!

afzainizam: mak ko pun sama ke bro?

nashays: takde....aku kompom!

hani: slang utara sis!

cik mimpi: syg mak selagi dia ada!

me: anak derhaka tu nama nya!

RinnAzrinah said...

awning spacebuk? hehee.. klaka la bro.. tp ok ape.. ur mom ade gak minat nak praktikkan ape yg dia denga... hehee

afendi ariff said...

eryna: ye dia minat...tp kdg2 dia buat aku kompius...