Friday, January 7, 2011

KOPI

Masa balik ofis lepas lunch hari tu, aku nampak ada sebijik coffee maker kat pantry.Entah siapa bancuh kopi entah.Sedap betul baunya. Ada iras-iras bau Starbuck.Harum menusuk, sampai naik kembang lubang hidung.Memandangkan aku baru je lepas makan, maka aku biarkan saja kopi yang harum itu di situ.

Petangnya, masa aku ke pantry, nak ambik air, ada seorang ofismate cina perempuan kat situ, tengah leka basuh cawan.Coffee maker dan isinya yang berbau Starbuck itu juga masih ada di situ.Kelihatan menarik sekali dengan warnanya yang hitam, pekat dan melekat.

“Wa!Ada kopi meh?Siapa buat ni?”,aku tanya cina tu sambil buat-buat terkejut supaya tak nampak sangat aku nak mintak kopi tu.

“Oh!Ini saya buat ma!You mau minum ambik lor”,dia jawab ramah.

“Wa!You rajin meh!Apa brand ini kopi?”,aku tanya lagi sambil senyum, masih berbasi bahasa, sedang tangan aku cepat-cepat tuang kopi tu dalam mug aku.

“Ini kopi banyak sedap wo!Ipoh white coffee!”,dia jawab dengan intonasi dan nada yang bersungguh-sungguh sekali untuk menunjukkan kesedapan kopi itu.

Aku terdiam tiba-tiba.Teko kopi aku letak kembali ke tempatnya.Pelan-pelan aku pandang tepat ke muka cina tu sebelum tegas bersuara,”You banyak busuk punya orang hah!Nampak macam baik, tapi penipu!”

Muka cina tu berubah serta-merta, dari putih jadi merah menyala, agak terpinga-pinga.

“Er!Apa...apa pasai?Saya tipu you apa?”,dia tanya tergagap-gagap, dengan muka cuak macam tikus tertelan julap.

You cakap ini white coffee.Tapi apa pasai ini kopi hitam?Apa pasai?Tipu punya orang!”

“Haiya!You aaaaa...”

Tanpa menunggu ayat seterusnya cepat-cepat aku lari keluar pantry.

Hehhhhh.........

11 comments:

gadisBunga said...

1st!

gadisBunga said...

hahaha!!!! mengong! hahahaa!!!

aliaaroslan said...

konfem panas perempuan tu kan. lepas tu gelak sorang-sorang.

DeLancrettLurpak said...

Nasib baik dia tak baling ko dgn air kopi tu bro.. dari dpt minum kopi, ko dpt mandi kopi, hahahahahha....

Afzainizam said...

=====,o00o Pon..Ponn..Ponn
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Haiiiyahhhh lu banyak bising punya orang.... kopi hitam ....lu baca itewww tulisan lebel dia tulis white kopi... baca Maaa...

kucingorengemok said...

kalau dia nangis caneeeeee??

DrNotts said...

rugi lari keluar pantri! kenapa tak minum dulu baru buat adegan!

afendi ariff said...

gb: laju...

gb: dia mmg mengong...kata white tp hitam!

alia: aku tak tau dia gelak ke tak...tp mmg merah menyala muka dia...heh!

meloves: tu psl aku lari laju2

afzainizam: wa tak nmpak pun maaaa....

k.o.g: dia tak nangis...tp dia bising satu ofis...heh!

drnotts: takut kena baling ngan mug

catz said...

actually all this while aku pun terpikir, kata white cofee..kan? tapi warna hitam..pelik ek??

DrSinga said...

'cinabeng'
dia berkata
sambil kau berlari keluar pantry..

afendi ariff said...

catz: kan?tipu je...

dr: aiya...lu mana tau?