Wednesday, June 24, 2009

ROJAK TONGGEK

Rojak tonggek?Pelik, tapi memang itulah panggilannya.Berbeza dengan rojak buah yang dicampur gaulkan kesemua bahannya, rojak tonggek adalah buah, sayur, seafood atau apa saja ramuan yong tau fu yang dicucuk pada lidi buluh dan dicicah dengan kuah rojak.Maksudnya nak makan baru cicah.

Kat KL mana nak cari?Tapi kat Penang kalau nak makan pergilah kat Bagan Ajam menghala ke Pantai Bersih ,bersebelahan Butterworth Outer Ring Road (BORR).Gerai Cina ada 2, Melayu ada 1.Biasanya yang ramai orang tuju adalah gerai Cina.Tak kira bangsa apa, layananannya bagus dan friendly.Gerai Melayu?Muka macam tapak kaki.Kalau ada yang berdiri depan gerai dia pun dia boleh buat dek je.At least tegur ke ape ke.Nak bungkus ke ape?Entahlah!Mentaliti kot?

Rojak tonggek ada macam-macam bahan.Ada mangga, nenas, jambu batu, jambu air, belimbing, timun, carrot, tomato, sengkuang, sotong plastik, telur puyuh, tauhu goreng, bahan-bahan yong tau fu, macam isi ketam ke, isi udang ke dan macam-macam lagi la.

Secucuk 40 sen je.Kuahnya pulak ada 2.Kuah pedas yang diletakkan cili api kat atasnya dan kuah tak pedas.Dia letak dalam mangkuk kaca dan ditaburkan dengan kacang goreng kisar.Kita boleh bungkus atau makan kat situ jugak.Kalau nak makan, pilih mana suka lepas tu cicah dengan kuah rojak dalam mangkuk kaca tu.Masa nak makan, posisinya kenalah menonggek atau membongkok ke depan sikit, pasal takut kuah kena baju.Tatacara makan inilah yang memberikan nama kepada rojak tonggek ni.

Aku sempat jugak ke sana masa balik kampung hari tu.Hari Sabtu dan orang tak ramai sangat.Banyak jugak aku makan.Anak aku tu pun boleh tahan.Habis berkicap bajunya.Budak-budak mana la tahu nak tonggek-tonggek ni.Tak pe!Biar dia meneroka.Lagi banyak dia cuba lagi berkembang otaknya.Heh!Macam iklan susu pulak.

Penonggekan ku terhenti bila sorang apek yang agak kurang bergigi datang makan.Kesukarannya mengunyah menyebabkan air liurnya terembas keluar sehingga membasahi buah yang digigitnya.Lepas tu dia cicah lagi dalam mangkuk tu.Bukan satu mangkuk je, kedua-dua dia cicah.Pastinya kuah rojak tu akan berasimilasi dengan air liur apek tu.Berbaur, berpadu dan bersatu.Larut, sebati dan teradun.Potong stim betul la.Cehhhhh……..

No comments: